Kia s novom uslugom – Kia Charge u Evropi

Kia s novom uslugom – Kia Charge u Evropi

Kijina nova usluga KiaCharge omogućava punjenje električnih i plug-in hibridnih vozila s jednom karticom, jednim korisničkim računom i mjesečnim plaćanjem.

160.000 punjačkih mjesta širom Evrope uz upotrebu jednog korisničkog računa
Kia Motors je lansirala KiaCharge, evropsku uslugu javnih punionica. Time će vlasnici električnih i plug-in hibridnih Kija imati pristup najvećoj mreži javnih punionica u Evropi i moći će koristiti uslugu pomoću aplikacije i s jedinstvenom karticom. Ova usluga svim korisnicima nudi atraktivne cijene, koje su dizajnirane kako bi odgovorale širokom krugu pojedinaca s različitim preferencijama punjenja.

Nova usluga omogućava upotrebu najveće javne mreže punionica u Evropi
Usluga KiaCharge u saradnji s kompanijom Digital Charging Solutions (DCS) vozačima Kije omogućava upotrebu oko 160.000 punjačkih mjesta u Evropi, uključujući AC (naizmjenična struja) i DC (istosmjerna struja) punionice.

eRoaming – jednokratno mjesečno plaćanje
Korisnici KiaCharge mogu koristiti punionice svih glavnih operatora preko jedne platforme, što pojednostavljuje upotrebu i punjenje. Zahvaljujući eRoamingu klijenti mogu puniti svoja vozila širom Evrope bez sklapanja dodatnih ugovora s drugim operaterima, jer se plaćanje vrši jednom mjesečno preko jedinstvenog računa.

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Brojne stranke još uvijek vide raspoloživost i primjerenost punjačkih mjesta kao prepreku protiv kupovine električnog vozila. Lansiranjem savremene usluge javnog punjenja, koja je jednostavna za upotrebu i dostupna s jednim korisničkim računom, kupovina električnog vozila postaće još privlačnija brojnim kupcima.”  

S neprestanim napretkom razvoja baterija se domet električnih auta stalno povećava. Tako naprimjer e-Niro s baterijom kapaciteta od 64 kWh s jednim punjenjem može preći do 455 km, dok ujedno kombinira stil i svestranost crossovera s dugim dometom i nultim emisijama.

U dolazećim godinama će sve više vozača svoja vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem zamijeniti s električnim vozilima. Potražnja za javnim punionicima će se u narednih 10 godina po rezultatima studije kompanije McKinsey (avgust 2018.) povećati za 35 posto.

KiaCharge – jedan korisnički račun za cijelu Evropu
S uslugom KiaCharge južnokorejski gigant želi kupcima električnih i plug-in hibridnih vozila nuditi savremenu panevropsku mrežu javnih punionica – eRoaming. Ona vozačima električnih vozila omogućava višekratno korištenje punionica bez dodatnih ugovora s drugim  ponuđačima. Ova usluga je pogotovo dobrodošla na dužim putovanjima ili u inostranstvu, jer vozačima pruža udobno i bezbrižno punjenje.

Nova usluga punjenja nudi sajt na kojem se nalaze sve važne informacije, uključujući i detalje o proizvodima, cijenama, mapi punionica i upravljanju korisničkog računa. Pored toga KiaCharge, koji djeluje na platformama iOS i Android, omogućava inteligentno planiranje rute i tako pomaže korisnicima kod jednostavnog traženja punjačkih mjesta na putu ili na cilju. Korisnici mogu naći raspoloživu punionicu upotrebom infotainment sistema u vozilu.

Korisnici KiaCharge mogu koristiti DCS mrežu pomoću jedinstvene RFID kartice (radio-frequency identification) ili aplikacije. Korisnici aplikacije imaju informacije o cijenama u realnom vremenu. Kupci jednom mjesečno dobijaju račun za upotrebu mreže što je praktičnije od pojedinačnog plaćanja prilikom svakog punjenja.

KiaCharge će korisnicima pružati nekoliko paketa s obzirom na potrebe kupaca. To će omogućiti korisnicima koji prelaze manje kilometara plaćanje pojedinačnog punjenja bez mjesečne pretplate, ili mješavinu plaćanja svakog pojedinačnog punjenja i mjesečnu pretplatu s fiksnom cijenom onima koji redovno pune svoje električno ili plug-in hibridno vozilo.

Svi paketi napravljeni su kako bi punjenje bilo što udobnije, učinkovitije i jednostavnije, a nude i jednostavno plaćanje i jedinstvenu mjesečnu pretplatu.

Planovi za Evropu
KiaCharge stiže na sedam evropskih tržišta u oktobru ove godine: počevši s Italijom, Poljskom i Španijom, kojima će se pridružiti Austrija, Francuska, Njemačka i Švica. U zadnjem kvartalu usluga će biti raspoloživa i britanskim strankama. Kia u bliskoj budućnosti  planira širenje programa i u drugim dijelovima Evrope.

O kompaniji Digital Charging Solutions
Digital Charging Solutions GmbH (DCS) razvija punjačka rješenja za proizvođače automobila i kompanije zadužene za flote vozila, što ih svrstava među najvažnije igrače na području elektromobilnosti. Od početka 2019. godine DCS u okviru zajedničke kompanije sarađuje s BMW Group i Daimler AG. CHARGE NOW je DCS-ova usluga s kojom žele ojačati globalno održivu mobilnost zajedno s ostalim programima REACH NOW, FREE NOW, PARK NOW i SHARE NOW.