Mercedes-AMG GT Black Series brži od 720S i Pista na Hockenheim-u!

Mercedes-AMG GT Black Series brži od 720S i Pista na Hockenheim-u!

Ova stvar je BRZA! Ne tako davno, čovjek po imenu Chris Harris tvrdio je da bi McLaren Senna mogao biti brz poput GT3 automobila oko Silverstone GP staze. Srećom, najnoviji video Sport Auto sadrži testnog vozača Christiana Gebhardta koji vodi Mercedes-AMG GT Black Series na stazi u Hockenheimu.

Svakako, novi AMG Mercedes izbonbardovao automobile poput McLarena 720S i Ferrari Pista za oko dvije sekunde na stazi, ali kako ide u odnosu na GT3 trkaći automobil? Srećom, Hockenheim je jedno od stajališta trkaće serije ADAC GT Masters, a dogodi se da se AMG GT3 trkaći automobil nedavno plasirao na osmo mjesto, zavrorivši krug za 1 minutu i 38,5 sekundi.

Ne iznenađuje, da GT Black Series sa vremenom kruga od 1: 43,3, je automobil sa veoma špekulativnih pet sekundi sporiji od trkaćeg automobila, što je nevjerovatno. Iako se to na stazi može činiti kao ogromna razlika, za upravljačem GT3 bio je Maro Engel, vozač tvornice Mercedesa sa pobjedama na događajima poput 24 sata Nürburgringa i Macao GT Cupa.

I pored usporedbe, jasno je da će AMG putnički izazivač “otopiti” bilo koji krug na svom putu. Budući da novi automobil koristi 4,0-litreni V8 motor sa dva turbopunjača , ali te razvija impresivnih 720 konjskih snaga (536 kW) i 800 Nm. Zahvaljujući gumama Michelin Cup 2 R i agro aerodinamičnom paketu, vozilo zasigurno zagrliti bilo koju krivinu bez problema.

Iako se šuška da je brzi Mercedes oko Nürburgring Nordschleifea vozio 6 minuta i 40 sekundi, vrijeme kruga nije službeno objavljeno.