Bugatti postaje hrvatski brend! Porsche značajno povećava svoj udio u Rimac automobilima

Bugatti postaje hrvatski brend! Porsche značajno povećava svoj udio u Rimac automobilima

Porsche ima 15,5 posto udjela u Rimac Automobilima i mogao bi povećati svoj udio na gotovo polovicu u sporazumu koji bi uključivao prijenos Bugattija na hrvatskog proizvođača automobila.

Porsche će sudjelovati u novom krugu financiranja Rimac Automobila u kojem će proizvođač električnih superautomobila prikupiti 130 do 150 milijuna eura (157 do 181 milijun dolara), rekao je Mate Rimac. Strateško ulaganje trebalo bi biti dovršeno za dva do tri mjeseca, rekao je Rimac u intervjuu za Automobilwoche, sestrinsku publikaciju Automotive News Europe. Porsche trenutno ima 15,5 posto udjela u Rimac Automobilima i mogao bi povećati svoj udio na gotovo polovicu u ugovoru koji bi uključivao prijenos tvrtke Bugatti u portfelj hrvatskog proizvođača automobila.

Izvršni direktor Porschea Oliver Blume rekao je ranije ovog mjeseca da su u tijeku intenzivne rasprave o budućnosti Bugattija, i da bi Rimac Automobili mogao igrati ulogu u tome jer su obje marke u dobrom tehnološkom stanju, dodajući da se odluka očekuje u prvoj polovici 2021. godine. Na pitanje o dogovoru, Mate Rimac je rekao da ne može iznositi više detalja. Kao dio produbljivanja veza s Porscheom, očekuje se da će Rimac dodatno proširiti svoju ulogu dobavljača električnih komponenata toj tvrtki, koja razmišlja o tome hoće li u drugoj polovici desetljeća svojoj ponudi dodati i električni supersportski automobil.

Rimac Automobili isporučuje svoje znanje i komponente drugim proizvođačima automobila, uključujući automobile Pininfarina. Također surađuje s Aston Martinom, Koenigseggom, Renaultom i Hyundaijem koji ima 14 posto udjela u tvrtki. “Superautomobili imaju ograničeno tržište, tržište komponenata je puno veće. Zbog toga planiramo proširiti našu tvrtku”, rekao je Rimac. Njegova tvrtka Rimac Automobili gradi novi kampus u blizini Zagreba koji će obuhvaćati R&D centar, poligon, administraciju i proizvodnju, i biti spreman do 2023. U to vrijeme planiraju povećati broj zaposlenih s 1000 na 2500.

Izvor: https://quattroruote.hr/