Cupra predstavila Tavascan Extreme E Concept

Cupra predstavila Tavascan Extreme E Concept

Na IAA Mobility 2021 u Minhenu, Cupra je prikazala kako bi mogao izgledati sljedeći automobil tima ABT Cupra XE – u Extreme E dizajnu.
Zajedno sa Juttom Kleinschmidt, koja se ove sezone zajedno sa Mattiasom Ekströmom takmiči u električnoj off-road seriji, upravljačkim partnerom Hans-Jürgenom Abtom i šefom ABT Sport Marketinga Harryjem Unflathom, španski brend predstavio je danas medijima i posjetiteljima Cupra Tavascan Extreme E Concept.

“Prije gotovo godinu dana najavili smo partnerstvo s Cuprom i otkrili dizajn naše e-Cupra ABT XE1. Razvoj vlastite karoserije od dizajnera i inženjera u Cupri je sljedeći korak u našoj bliskoj i uspješnoj saradnji. Tavascan Extreme E Concept jednostavno izgleda mega, sve do najsitnijih detalja. Sada je naš posao da s njim uskoro osvojimo prve trofeje”, izjavio je Thomas Biermaier, izvršni direktor ABT Sportsline.
Dizajn prednjeg i stražnjeg dijela značajno se promijenio u odnosu na vozilo koje se takmičilo u tekućoj sezoni Extreme E. Prednja svjetla u tri trokutaste grupe sa svake strane također stvaraju impozantniji izgled.

“Automobil je sljedeća evolucija s još više Cupra DNK i dizajnom koji nagovještava budući smjer marke. Cupra Tavascan Extreme E Concept koristi lanena vlakna za još veću održivost i 3D ispisane elemente”, kaže Xavi Serra, voditelj tehničkog razvoja u Cupra Racing.
“Cupra Tavascan XE ima zaista zadivljujući dizajn. Jedva čekam vidjeti njegov trkački debi”, kaže Alejandro Agag, osnivač i izvršni direktor serije.
Nakon što se krajem augusta pojavio na Grenlandu, Extreme E će 23. i 24. oktobra imati svoju sljedeću utrku na Island X Prix-u na Sardiniji.

Preuzeto sa Profitiraj.ba