Mercedes-Benz Vision AVTR: Korisničkim sučeljem upravlja se snagom misli

Mercedes-Benz Vision AVTR: Korisničkim sučeljem upravlja se snagom misli

Posjetitelji minhenskog sajma IAA MOBILITY 2021 (7.-12. septembar) mogu prvi put iskusiti kako se korisničkim sučeljem automobila upravlja umom, i osjetiti interakciju u stvarnom vremenu. Integracijom BCI tehnologije (sučelja računar-mozak) Mercedes na taj način nastavlja revolucionarnu priču o svom konceptnom vozilu Vision AVTR.
Bit će to prvi put da se umom kontrolira vozilo. Biometrijska veza omogućuje potpuno novu interakciju između čovjeka, stroja i prirode u konceptnom vozilu s autonomnom vožnjom.
Koristeći nekoliko funkcija povezanih s BCI tehnologijom, posjetitelji sajma moći će uživo otkriti koliko se brzo njihov vlastiti mozak povezuje s vozilom – slično neuronskoj vezi između Na’vija i prirode u holivudskom blockbusteru Avatar, prenosi Bug.hr.

Mercedes-Benz Vision AVTR predstavljen je na sajmu potrošačke elektronike 2020. u Las Vegasu kao rezultat suradnje s Disneyjem. Umjesto konvencionalnog upravljača, Vision AVTR ima višenamjenski upravljački element u središnjoj konzoli. Stavljanjem ruke na upravljačku ploču unutrašnjost oživljava i vozilo prepoznaje putnike po broju otkucaja srca. Jednostavno podizanje ruke projicira izbornik na dlan, dopuštajući korisniku da s dlana bira između različitih funkcija.

Preuzeto sa Profitiraj.ba