Ford predstavio električni F-150 Lightning

Ford predstavio električni F-150 Lightning

Ford je i službeno predstavio svoj prvi i dugonajavljivani električni pick-up, čija proizvodnja će započeti polovicom 2022. godine u novoj tvornici Rouge (Rouge Electric Vehicle Center), te predstavlja jedan od temelja Fordovog globalnog plana elektrifikacije

Ford F-150 je najprodavaniji pick-up na američkom tržištu već 44 godine, pa su ambicije proizvođača po pitanju njegove električne verzije izuzetno velike. Iz Forda navode kako je to najinovativnij pick-up do sada. F-150 Lightning je jedan od temeljaFordovog globalnog plana elektrifikacije, u koji će ovaj proizvođač uložiti više od 22 milijarde dolara. Naravno, taj plan se odnosi na elektrifikaciju vozila i u putničkom i u komercijalnom sektoru, pa će u narednim godima biti predstavljen veći broj električnih, a sukladno tome sve manji broj vozila s klasičnim, toplinskim motorima.

U početku će biti dostupan isključivo u izvedbi s velikom kabinom SuperCrew, te sa SR (standard-range battery) baterijom za doseg od 370 km, ili ER (extended-range battery) baterijom za doseg od 480 km (EPA). Za pogon će se koristiti sustav Dual eMotor, s dva elektromotora, za svaku pogonsku osovinu po jedan, ukupne snage 318 kW (SR) i 420 kW (ER), s 1.050 Nm okretnog momenta, bez obzira na verziju. Za punjenje električnom energijom, uz F-150 će se isporučivati kućni punjači snage 11,3 kW (za SR) i 19,2 kW (za ER).

To znači da bi automobil trebao dobiti domet od oko 50 kilometara za svaki sat punjenja. Veću bateriju može se tako kod kuće dovesti s 15 na 100 posto za otprilike osam sati. Punjenje će se moći obavljati i na brzim (DC) punjačima snage do 150 kW, pa će vrijeme punjenja (15-80 % kapaciteta) biti kraće od 45 minuta. Za deset minuta se na brzoj punionici dobije energije za 87 km. Cockpit je poput onog u osobnom automobilu, potpuno digitalan i s neizostavnim velikim središnjim ekranom. Za potrebe posla, naslon suvozačkog sjedala preklapanjem postaje radna površina.

Za povezivanje će biti zadužen novi sustav infotainmenta SYNC4, s ekranima dijagonale 12 ili 15,5 inča, a putnike će zabavljati vrhunski audio sustav Bang & Olufsen s 10 ili 18 zvučnika. F-150 Lightning ima i Frunk (prednji prtljažnik) zapremine 400 litara. Ovaj vodootporni “gepek” opremljen je s četiri utičnice i dva USB utora za punjenje koji isporučuju najviše 2,4 kW. Fordov električni pickup na tržištu će se pojaviti u proljeće 2022. godine. Cijene u Americi počinju od 39.974 USD (oko 33.000 Eura), a automobil se već sada može rezervirati.