Gordon Murray predstavio T.50s Niki Lauda

Gordon Murray predstavio T.50s Niki Lauda

Na rođendan legendarnog Nikija Laude predstavljena je specijalna edicija britanskog superautomobila, koji će biti proizveden u 25 primjeraka po 3.1 milijuna funti…

Nakon što je prošlog ljeta legendarni dizajner i inžinjer Gordon Murray predstavio ultimativni superautomobil T.50, s jedinstvenim ventilatorom i atmosferskim V12 motorom koji se vrti preko 12.000 okretaja, ovih je dana Murray otišao korak dalje.

‘Najbolji vozački automobil’ postao je još bolji, a zove se T.50s Niki Lauda. Posvećen je lani preminulom legendarnom prvaku Formule 1 Nikiju Laudi, kojem je jučer (22. veljače) bio rođendan.

Gordon Murray T.50s Niki Lauda
GORDON MURRAY T.50S NIKI LAUDA

Poput T.50, i T.50s Niki Lauda dizajniran je i projektiran bez kompromisa, ali s još ekstremnijim specifikacijama. T.50s težak je samo 852 kilograma, što je za oko 130 kg manje nego ‘standardni’ T.50.

Pokreće ga redizajnirana verzija 3,9-litrenog Cosworthovog V12 motora, maksimalne snage 725 KS do koje dolazi okrečući se nevjerojanih 12.100 puta u minuti. Uz motor je spojen Xtrac mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa.

GORDON MURRAY UZ SVOJ NOVI AUTOMOBIL POSVEĆEN NIKIJU LAUDI

Napredna aerodinamika, potpomognuta 400 mm širokim straga postavljenim ventilatorom, proizvest će do 1500 kg potisne sile. Za razliku od T.50, novi model ima i stražnje delta krilo te dva ogromna difuzora. Tu je i upečatljiva središnja peraja koja služi poboljšanju stabilnosti, a na njoj je logotip Niki Lauda.

Izradit će se samo 25 primjeraka modela T.50s Niki Lauda, koji će koštati 3,1 milijuna funti (bez poreza). Proizvodnja će započeti u siječnju 2023. godine u proizvodnom centru tvrtke Gordon Murray Automotive u Dunsfoldu, nakon što se proizvodne trake siđe prva serija od 100 primjeraka modela T.50.

Osim što će svaki primjerak modela T.50s biti personaliziran po željama kupaca, svaki pojedinačni primjerak imat će posebno ime, dobiveno po jednoj od 25 pobjeda koje su u F1 utrkama postigli Murrayevim automobili. Primjerice, prvi će se zvati Kyalami