Svjetska premijera: Stigla je nova C klasa!

Svjetska premijera: Stigla je nova C klasa!

Prošla generacija oznake W205 nastala je 2014. Godine, doživjela nekoliko redizajna i do danas prodana u više od 2,5 milijuna primjeraka

Punih sedam godina tvorničari iz Stuttgarta uspjeli su održati svoju zvijezdu, Mercedesa C-klasu. Prodaja je cvjetala na vlastitom tržištu, a i na velikim „marketima“ poput Kine i Velike Britanije gdje kupci jednostavno obožavaju limuzine C klase.

Ako pogledamo u povijest od prve C-klase one nazvane “model 190” pa naovamo, prodano je u svijetu 10 milijuna tih malih limuzina. Napokon je svijetlo dana ugledao potpuno novi Mercedes. Prepoznatljiv je na kilometar jer su Nijemci igrali na sigurno i novi C model ima neke elemente od  te najviše onih od najnovije S-klase.

Ovaj je auto izgrađen na modificiranoj (čitaj smanjenoj) varijanti platforme MRA II (Modular Rear Architecture) koja se koristi i kod S-a. Također, nema toliko aluminijski dijelova nego su oni zamijenjeni čeličnim.

Za sad su tu i dvije izvedbe, ona osnovna limuzinska te karavanska pod nazivom Estate. Novi je auto malo i „narastao“. U duljinu mjeri 4750 mm širina iznosi 1820, a visina 1440 mm. Međuosovinski je razmak veći za 25 milimetara u odnosu na stari model, tako je i automobil prostraniji iznutra. Zapremina prtljažnika ostaje ista, odnosno 455 litara.

Što se dizajna tiče, C-klasa po prvi put ima dvodijelna, po dužini položena stražnja svjetla koja se protežu na peta vrata. Na poklopcu motora nema više „trokrake značke, nišana“ koji odlazi u povijest, a standard su i LED svjetla. Unutrašnjost novog W206 izgleda kao preseljena iz S-klase, samo malo umanjena.

Digitalni zaslon instrument ploče dijagonale je 10,25 ili opcijski 12,3 inča dok je središnji zaslon 9,5 inča dok je 11,9 inčni opcija. Naravno, tu je druga generaciju informacijskog sustava MBUX, a sustav Hey Mercedes je u stanju prepoznavati glasovne naredbe prema boji glasa. U novoj generaciji C-klase koristit će se samo četiri cilindarski motori, čak i u budućim AMG modelima. 

Od početka su u ponudi tri benzinska i dva dizelska motora s integriranim pokretačkim generator (mild hybrid) s 48-voltnim električnim sustavom. Također, standard je 9-brzinski automatski mjenjač, odnosno ručnog mjenjača nema ni u tragovima. Prednji je pogon osnovni (nekada stražnji), a opcijski je u ponudi i 4Matic pogon na sve kotače. Što se tiče plug-in hibrida, nova C-klasa preuzima vodeću ulogu u segmentu sa „električnim“ dosegom 100 kilometara.

S opcijskim DC punjačem od 55 kW, prazna baterija trebala bi se napuniti za 30 minuta. Što se sigurnosnih sustava tiče, ovaj auto je opremljen svim što tržište nudi, a novost je zračni jastuk između vozača i suvozača. Početak prodaje nove C-klase u Hrvatskoj počinje 30. ožujka, a prvi se primjerci u salonima očekuju u svibnju.