Hamilton u Imoli izašao kao pobednik

Hamilton u Imoli izašao kao pobednik

Mercedesi su očekivano bili nezaustavljivi, ali ostatak pozicija je bio donekle neočekivan. Takođe, posle ove trke „Srebrne strele“ su postale prvi tim koji je osvojio 7 titula u konkurenciji konstruktora zaredom.

Na samom početku trke Hamilton startuje lošije od konkurenata i gubi poziciju u odnosu na Maksa, Gasli je bio vrlo blizu da ga pretekne, ali se Britanac odbranio vrlo agresivnim manevrom. Prva trojica su vrlo brzo pobjegla u daljini, dok ih je Gasli pratio. Francuz je bio sjajan do 9. kruga, a onda je morao da odustane usled tehničkih problema. Zaista šteta za ovog mladog vozača pred kojim je definitivno svijetla budućnost.

Za to vreme, prva trojica su ređala najbrži krug za najbržim krugom. Maks je prvi otišao na promenu guma, ali nije uspeo da preskoči Botasa. Hamilton je zatim podigao tempo i počeo da vozi brže od konkurenata i da povećava razliku.

Povećanju razlike doprineo je i Botas koji je vozio vidno sporije i kočio Maksa. Taman kada je Hamiltion pravio ključnu prednost desio se u najmanju ruku zanimljiv momenat: naime, nakon što je Okon stao pored staze usled kvara istaknuto je virtuelno vozilo bezbjednosti, koje je trajalo taman toliko da Hamilton promeni gume i čim je izašao iz garaža isto je ukinuto.

Zahvaljujući svemu gore navedenom, Hamilton je izašao na stazu kao prvoplasirani sa preko 5 sekundi prednosti u odnosu na Botasa. Ferštapen je vozio sjajno i stavio Finca pod pritisak, tako da je ovaj, kao po običaju. popustio i nakon greške u poslednjoj krivni Maks uspeva da ga pretekne.

Ipak, Maksov dan se nije sjajno završio i samo nekoliko krugova kasnije došlo je do pucanja pneumatika na njegovom Red Bullu. Na stazu je izašlo vozilo bezbjednosti, da bi ubrzo nastao haos s odlascima na promenu guma, dok su od vodećih samo Rikijardo, Albon i Leklerk ostali na starim pneumaticima.

Najveći gubitnik vanrednih odlazaka u boks bio je Perez, koji je pre vozila bezbjednosti bio na četvrtoj poziciji. Neočekivanu grašku naravio je Rasel, koji je uspeo da se slupa pod vozilom bezbjednosti i to dok je bio na 10. poziciji i imao ozbiljnu šansu da uzme poene.

Nakon restarta,  najbolje se snašao Kvjat, koji uspeva da pretekne Leklerka i stavi Rikijarda pod pritisak. Perez nije uspeo da se probije pored vozača Ferrarija, a najveći gubitnik je bio Albon, koji se okrenuo na stazi i pao na začelje. Ovim potezom Tajlanđanin je vrlo vjerovatno ostao bez mesta u Formuli 1 za narednu sezonu. Na kraju, Hamilton je slavio ispred Botasa i sjajnog Rikijarda, koji je uspeo da se odbrani i dođe do drugog podijuma u sezoni. Za njima slede Kvjat, Perez, Sainc, Noris, Raikonen i Đovinaci. Vozači Alfe Romeo su bili neverovatni i obojica su napredovali deset mjesta u odnosu na start trke.

Kao što je već pomenuto, Mercedes je nakon ove trke obezbedio još jednu, rekordnu titulu. Ostaje još samo da Hamilton i zvanično osvoji svoju sedmi naslov i da se šampionat okonča, barem po tom segmentu. Do kraja je ostalo još četiri trke, a sledeća nas čeka u Turskoj.

Izvor: vrelegume.rs