Boja dima iz auspuha otkriva brojne kvarove

Boja dima iz auspuha otkriva brojne kvarove

Kada automobil počne da dimi iz auspuha, to je uglavnom znak da bi pod hitno trebalo posjetiti mehaničara.

Dim se može razlikovati po svom intezitetu, ali i bojama, a svaka od njih ukazuje na drugačiji problem s vašim četvorotočkašem. Boje dima su najčešće bela, plava ili crna, a u današnjem tekstu ćemo objasniti s kojim kvarovima se povezuju.

Bijeli dim

Najčešće se pojavljuje nakon startovanja hladnog motora. Zagrevanjem mašine stvara se kondenzacija u izduvnom sistemu, pa kako temperatura raste, tako i voda isparava. Bijeli dim je zapravo para, pa ne morate brinuti. Ipak, ako takav dim nastavi da izlazi iz vašeg auspuha duže vrijeme, to može ukazati na curenje rashladne tečnosti u motor, odnosno, da je vrijeme za zamenu dihtunga glave motora. Uz to, bijeli dim se može pojavljivati ako motor ima problem s pregrevanjem, ali to se lako uoči na instrument tabli, prenosi Vozim.hr. Ukoliko dođe do kvara turbo-kompresora velika količina ulja završiće u usisnom sistemu, pa će i to izazvati bijeli dim.

Crni dim

Najčešće se viđa na starijim modelima s dizel motorom. S obzirom na to da dizelaši po pravilu ispuštaju više gasova, filter se lako zapuši i iz njega počne da izlazi crni dim. Zato bi svaki automobil, koji je učestalo vožen po gradu ili na kratkim djeonicama, trebalo s vrijemena na vrijeme “izduvati” na auto-putu. Tako ćete pročistiti čitav sistem i filter vazduha, i izbeći dodatne troškove.

Close up of a red car dual exhaust pipe with smoke around it

Kod benzinaca, crni dim može imati drugačije značenje, tačnije da vozilo troši previše goriva. U tom slučaju, potrebno je pregledati filter vazduha, pa ako je on u redu, posjetiti mehaničara da bi proverio odnos goriva i vazduha koje dobija motor.

Plavi dim

On je najopasniji! Najčešće ukazuje na preveliku potrošnju (sagorevanje) ulja u motoru, pa i izostanak podmazivanja njegovih pokretnih djelova. Zato ako vidite plavi dim, odmah posjetite mehaničara. Još jednom ističemo važnost odlaska u servis, jer već posle stotinjak kilometara s pomenutim problemom možete napraviti opasnu štetu, koja se sanira remontom motora.

Izvor: srbijadanas.com