Hennessey Venom F5 debituje u 2020. godini

Hennessey Venom F5 debituje u 2020. godini

Tri godine su prošle otkako je predstavljen u formi koncepta, a sada je Hennessey Venom F5 konačno spreman za debi u produkcijskoj verziji.

Osnivač kompanije Hennessey, John Hennessey, je za magazin Drive rekao da je hiperautomobil prvobitno trebalo da debituje na kalifornijskom godišnjem događaju Pebble Beach, ali se to nije dogodilo zbog pandemije koronavirusa. Još uvek nije poznat tačan datum, ali ćemo Venom F5 definitivno vidjeti pre kraja ove godine.

Automobil će koštati 1,8 miliona dolara, a biće proizveden u svega 24 primjerka. Njegova maksimalna brzina će biti veća od 480 km/h zahvaljujući V8 twin-turbo motoru koji razvija 1.600 KS.

F5 je težak svega 1.338 kg, a njegova karoserija je napravljena od ugljeničnih vlakana. Koeficijent otpora vazduha iznosi 0.33.

Za razliku od prethodnih modela koji su bili bazirani na Lotusovom modelu Exige, Hennessey je Venom F5 razvio od “nule”, uključujući motor, šasiju i karoseriju. Motor je uparen sa sedmostepenim mjenjačem, a snaga se prenosi na zadnje točkove.

Koliko je vremena potrebno za ubrzanje od 0 do 100 km/h, za sada nije poznato, ali Venom F5 do 300 km/h stiže za manje od 10 sekundi. Kompanija planira da obori rekord ubrzanja i zaustavnjanja 0 – 400 km/h – 0, a predviđa se da je riječ o manje od 30 sekundi. To znači da će iza sebe ostaviti Bugatti sa 42 sekunde i Koenigsegg sa 36,44 sekunde.