I dalje nedostaje čipova…

I dalje nedostaje čipova…

Posljednja žrtva nestašice silicijskih čipova, koja utječe na automobilsku proizvodnju širom svijeta, je značajka automatskog zaustavljanja i pokretanja motora u velikim vozilima General Motorsa, dok će kupci dobiti sramotno malu nadoknadu

“Poduzimanje ove mjere omogućit će nam da nastavimo s proizvodnjom naših vrlo traženih velikih SUV-ova i pickupova, dok se industrija nastavlja oporavljati i jačati, rekao je glasnogovornik GM-a Kevin Kelly. Dodao je kako će zbog toga većina pogođenih vozila doživjeti manje povećanje potrošnje goriva, a američki kupci će u to ime, kao nadoknadu, dobiti mizernih 50 dolara. Popis zahvaćenih vozila uključuje sve GM-ove velike SUV-ove, uključujući Chevy Tahoe, Chevy Suburban, GMC Yukon i GMC Sierra 1500, luksuzni Cadillac Escalade (na gornjoj fotografiji), kao i Chevrolet Silverado 1500, koji će biti proizvedeni 7. srpnja 2021. ili kasnije.

Chevrolet Silverado 1500 5.3 V8

Ti “zakinuti” modeli imaju 5,3-litreni i 6,2-litreni V-8, uparen s GM-ovim 10-stupanjskim automatskim mjenjačem, a ne dizelski pogon koji je također dostupan u tim vozilima. Primjerice, Silverado 1500 s 5,3 L V-8 motorom i pogonom na sva četiri kotača, u prosjeku troši oko 12,5 l/100 kn, Tako da, s obzirom na to da je riječ o modelima koji nisu ni zamišljeni da budu ekonomični, njima sustav start-stop i neće nešto nedostajati. Uostalom, poznato je kako ja to značajka koju GM odavno želi nekako ispustiti jer ona zasigurno nije najpopularniji trik za uštedu goriva, i na webu se vozačima nude pojašnjenja kako je isključiti. A to se ne odnosi samo na prekomorske zemlje, već i Europu u kojoj se većina vozača nije “sprijateljila” s tim sustavom koji ih prije ili kasnije nakratko zna iznevjeriti na semaforu, a uz to treba i posebni akumulator koji košta više nego dva obična.

Preuzeto sa Quattroroute.hr

Autor:Mato Pavličević