Intervju: Slaviša Peulić – Najbolji menadžer u 2022. godini

Intervju: Slaviša Peulić – Najbolji menadžer u 2022. godini

U 23. po redu izboru za ”Automobil godine u Bosni i Hercegovini” u organizaciji Auto Media Grupe, priznanje za najboljeg menadžera 2022 godine u kategoriji – vozila, ove godine pripalo je prema mišljenju članova i žirija g. Slaviši Peuliću, direktoru centra GUMA M u Banja Luci.

Slaviša Peulić kao direktor centra GUMA M u Banja Luci i pored izuzetno složenih uslova i okolnosti u kojima živimo, uspješno vodi ovu kompaniju u BIH. Uprkos izuzetno teškoj finansijskoj godini, koja je po svim pokazateljima bila rekordno slaba i kada je biznis u autoindustriji znatno poljuljan, g. Peulić je zajedno sa svojim GUMA M timom u 2022. godinu ušao sa puno inovativnih i strateški važnih projekata, koji su danas uveliko zaživjeli i značajno doprinose poslovanju cijele kompanije.

Sa g. Peulićem smo imali ugodan razgovor pa pogledajte što smo pričali o njegovom prvom poslu, važnim lekcijama koje je naučio i drugim zanimljivim temama. Šta nam je rekao, pročitajte u nastavku:

Vaš prvi posao i koje važne lekcije ste u njemu naučili?

Moj posao u automobilskoj industriji započinje početkom 2000. godine u kompaniji Eurogrand Prnjavor (koncesionar RENAULT i DACIA) na poziciji prodajnog savjetnika. Na poziv tadašnjeg menadžmenta kompanije Union Auto d.o.o. koja je bila ovlašteni uvoznik za RENAULT, NISSAN, DACIA te koja se poslije transformisala u GUMA M doo – 2008. godine prelazim na poziciju prodajnog savjetnika. U istoj sam kroz dugi niz godina prošao različite pozicije u prodaji vozila, od voditelja marketinga (formiranja cijena i marketinških akcija kao i upravljanjem odjelom marketinga), voditelja prodaje (razvoj mreže, upravljanje kompletnom prodajom i svim što je vezano uz prodaju vozila) uključujući i poziciju rukovodioca centra koja je podrazumijavala upravljanjem svim odjelima prodaje i postprodaje.  2019. godine prelazim na poziciju direktora centra GUMA M u Banja Luci gdje se i trenutno nalazim.

U RENAULT, NISSAN I DACIA sam doslovno odrastao – poslovno, ali i privatno. Mnogo je tu naučenih lekcija i mukotrpnog rada, a koliko sam naučio nadam se da govore moji sadašnji rezultati,  ali iskreno vjerujem i budući.

Kada ste bili najponosniji u svojoj karijeri?

Lično, osjećaj velikog zadovoljstva i ponosa mi je pričinilo rukovodstvo kompanije GUMA M doo u Banja Luci, ponudom da preuzmem rukovođenje centrom u Banja Luci, kao rezultat predanog rada mojih saradnika i mene da naša kompanija bude jedan od najprepoznatljivijih u ovoj regiji po ostvarenim rezultatima. Tim činom je omogućeno da se naše ideje i vizije razvoja same kompanije podignu na viši nivo, što predstavalja podstrek za svakog našeg zaposlenog.

Danas, poslije tri  godine na poziciji direktora centra GUMA M doo u Banja Luci, mogu da se pohvalim da je kompanija prethodnu godina završila veoma uspješno  i profilisala se kao pouzdan i renomiran dobavljač vozila marki koje zastupamo: RENAULT, NISSAN i DACIA, te postavila sigurno tržište za snabdijevanje kupaca gumama renomiranih brendova: Michelin, Continetal, Bridgestone, Sava, Petlas, Matador i mnogih drugih. Takođe, ponosni smo na činjenicu da smo stvorili pouzdan servisni centar, koji svakim danom postaje mjesto gdje ćete sa sigurnošću prepustiti svoje vozilo, bez obzira o kojem brendu vozila se radi.

Šta za vas predstavlja nagrada najboljeg “Menadžera” koju je dodijelila Auto Media Grupa?

Ova nagrada za mene predstavlja veliku čast jer dolazi upravo od Auto Media Grupe koji ima izuzetno visok kredibilitet u našoj automobilskoj industriji, i o čijim ocjenama i kritikama se svi odnosimo sa posebnom dužnom pažnjom. Isto tako, ovo za mene predstavlja veliku obavezu da nastavim još intenzivnije da radim sa svojim timom na unaprijeđenju našeg poslovanja, uspostavljajući nove standarde i izvrsnost u ovom poslu. Ova nagrada prvenstveno predstavlja priznanje mom timu i meni da je naša energija i vizija prepoznata kao svojevrsni doprinos razvoju ovog posla na našim prostorima.

Ko je imao / ima najviše uticaja na vašu karijeru i zašto?

Moram priznati da sam kroz karijeru imao više izvrsnih mentora i smatram da je veoma važno da se mladim osobama, „bačenim u vatru”, nađe neko ko je spreman da im prenese svoje znanje i iskustvo i žanrovski rečeno ”utaba put” kako bi lakše i brže prošli kroz trnovit period na početku svoje karijere. Svaki od mentora je imao podjednako uticaja na mene i trudio sam se da od svakog pojedinačno “ukradem” ono najbolje. Jednostavno imao sam sreću da od svih tih ljudi sa kojima sam radio mogao sam mnogo toga da naučim i hvala im na tome.

 Čiji i koji savjet i dalje pamtite i rado mu se vraćate?

Kao što sam i pomenuo, imao sam zaista sreću da sam radio sa vrhunskim profesionalcima I poznavaocima svog posla. Ne bih smio nekoga posebno izdvojiti jer je svako od njih na mene ostavio neizbrisiv trag u mojoj profesionalanoj karijeri. Možda je ova zgodna prilika da istaknem meni izuzetno drag primjer u mojoj karijeri još kao prodavac vozila na jednom međunarodnom sajmu na kojem smo učestvovali.

Prilikom izlaganja karakteristika tadašnjeg vozila u ponudi, nisam uopšte pravio nikakvu razliku između potencijalnih  kupaca, jer su za mene i dan danas svi isti. Moje izlaganje je bilo toliko interesantno i inspirativno za tog kupca, koji mi je istog momenta ponudio radni angažman za kompaniju na čijem se čelu ta osoba nalazila. Radilo se o predstavniku konkurentske kompanije, čiji je portfolio i pokrivenost tržišta prevazilazio evropske okvire. Uvaženi kolega je zapravo bio stranac koji je perfektno govorio naš jezik, tako da nisam mogao prepoznati odakle dolazi. Riječ je bila o zoni menadžeru jednog izuzetno velikog brenda, čiji je koncern možda I najveći u svijetu. Ovakav pristup klijentima me je možda  i doveo do pozicije koju sada obavljam, i svakome bih preporučio identičan poslovni pristup klijentima.

Kada bi mogli vratiti vrijeme na početak karijere, da li bi i šta promijenili?

Danas sa ove distance ne bih ništa mijenjao, jer sam u svojoj karijeri ostvario postupnost u poslovanju, koja podrazumijeva da sam zaista prošao sve funkcije u ovoj sferi poslovanja, da bi trenutno bio na poziciji koju obavljam. Ovakav slijed događaja u današnjem poslovnom okruženju smatram od presudnog značaja za dobre rezultate.

Prolazeći kroz različite segmente u biznisu u okviru kompanije GUMA M stekao sam veliko znanje i iskustvo koje mi danas puno pomaže u svakodnevnom poslu. Naravno, kroz rad sam doživljavao puno uspona i padova, ali sam u većini slučajeva kroz sve nedaće koje su bile ispred mene i mog tima, prolazio sa puno strpljenja, što smatram mojom najvećom prednošću. To bi trebala biti okosnica i vodilja ka uspjehu mnogim mladim ljudima koji se upuštaju u ove vode. Ništa ne dolazi preko noći, za sve je potrebno vrijeme, strpljenje i nadasve trud.

Kao dijete, šta ste željeli da budete kada odrastete?

Kratko i jasno, pilot borbenog mlaznog aviona (ove makete aviona u kancelariji dovoljno govore o tome J). Iako mi se ta želja za sada nije ostvarila, letenje kao san je i dalje ostvariv, i sebi sam zadao kao jedan od ciljeva u budućnosti da položim licencu za civilnog pilota.

Koja vam je omiljena knjiga/serija ili podkast i zbog čega?

Mali Princ (je bio pilot J) – pisac Antoine de Saint . Jezik i stil ove priče su jednostavni. Ispričana je jednostavnim dječjim jezikom i daje nam mnoge velike životne poruke. Ovo je velika priča o prijateljstvu i ljubavi. Stil se odlikuje slikovitošću i mudrim izrekama. Ova knjiga me potiče na razmišljanje o ljudima i o samom sebi, o ponašanju prema drugima. Knjiga mi se jako sviđa jer opisuje ljude onakvima kakvi zbilja jesu.

„Odrasli su zaista čudni“

Šta bi savjetovali mladima koji su na početku karijere?

Poruka je da budu proaktivni, strpljivi i fokusirani na učenje. Uspjeh i napredak u poslu se ne podrazumijevaju, te je jako bitno da u tom procesu kontinuirano uče, ulažu u znanje i budu najbolja verzija sebe. Posljednje, ali ne i manje važno, neophodno je da pronađu svoju motivaciju i inspiraciju i da čvrsto vjeruju u sebe – uspjeh neće izostati.

I jedna poruka za kraj koja mene motiviše i tjera naprijed: „Živite kao da ćete sutra umrijeti. Učite kao da ćete živjeti vječno”.