Jeep Avenger bit će prvi eSUV za Europu te marke

Jeep Avenger bit će prvi eSUV za Europu te marke

Američki legendarni Jeep planira do 2025. godine lansirati četiri potpuno električna SUV-a u SAD-u i Europi, a prvi od njih bit će Avenger, koji će premijeru doživjeti u Parizu sljedećeg mjeseca.

Marka Jeep, danas u sklopu koncerna Stellantis, najavila je opsežni plan elektrifikacije svoje ponude, koji će započeti lansiranjem potpuno električnih (4xe) terenaca u SAD-u i Europi tijekom naredne tri godine. Do 2030. godine Jepp planira u prodaji imati 100% električne modele u svim segmentima, a u Europi bi do tada trebali prodavati isključivo električne modele. U SAD-u će njihov udio do kraja desetljeća iznositi oko 50%.

“Osvetnik” za europsko tržište

Prvi 100% električni SUV pod markom Jeepa, imena Avenger, bit će izrađen kao potpuno novi model. Premijeru će doživjeti već sljedećeg mjeseca na salonu automobila u Parizu, kada će biti otvorena i knjiga narudžbi, a u salone diljem Europe trebao stići već početkom sljedeće godine. Prema klasi, smjestit će se ispod postojećeg modela Renegade, a proizvodit će se u Poljskoj.

Jeep Avenger, čijih je nekoliko prvih fotografija sada prikazano javnosti, cilja na domet s jednim punjenjem baterije od oko 400 kilometara. Redizajnirani interijer trebao bi ponuditi mnogo prostora za putnike i prtljagu, a povišena karoserija donijet će velik razmak od tla te mogućnosti offroad vožnje. No, Avenger će vanjštinom i veličinom biti prije svega prilagođen kupcima u Europi. Ciljna skupina su im kupci koji traže sposoban, moćan, kompaktan, moderan i električni model, kao alternativu postojećim modelima SUV-a.

4xe je novi 4×4

Osim ovoga, Jepp će nastaviti sa širenjem svoje game u električnom smjeru i u ostatku svijeta. Plan im je svoju legendarnu oznaku 4×4 obogatiti elektrifikacijom, pa će je uskoro početi mijenjati oznakom 4xe, koja označava električni pogon na sve kotače. Izvan Europe, najavljeni su modeli Jeep Recon i Jeep Wagoneer, oba potpuno električna nova modela, namijenjena tržištu SAD-a.