KIA EV6 je Evropski auto 2022. godine

KIA EV6 je Evropski auto 2022. godine

Brend Kia je došao do nove prijelomnice: potpuno novi Kia EV6 je proglašen za Evropski auto godine 2022. Inovativni isključivo električni crossover je 59-člani žiri koji čine ugledni auto-moto novinari iz 22 evropske zemlje proglasio za ukupnog pobjednika.

Kia EV6 prvobitno je bio u izboru za najvišu nagradu pored više od šezdeset modela lansiranih u 2021. godini. U novembru je žiri taj spisak skratio na sedam vozila, od kojih je bilo čak šest električnih, što je samo još dodatno dokazalo sve veći značaj električnih vozila za potrošače u vremenu kada kompanija prelazi u novo doba mobilnosti.

Kia EV6 pobijedila žestoku konkurenciju – Renault Mégane E-Tech, Hyundai IONIQ 5, Peugeot 308, Škoda Enyaq iV, Ford Mustang Mach-E i Cupra Born
Kia EV6 je pobijedio s ukupno osvojenih 279 bodova i tako postao Evropski auto godine 2022., slijedili su Renault Mégane E-Tech (265 bodova), Hyundai IONIQ 5 (261 bod), Peugeot 308 (191 bod), Škoda Enyaq iV (185 bodova), Ford Mustang Mach-E (150 bodova) i Cupra Born (144 boda).

Predsjednik žirija za Evropski auto godine Frank Janssen rekao je: “Prijatno iznenađenje je da je Kia EV6 dobitnik ove nagrade. Krajnje vrijeme je da su brend Kia i cijela grupacija nagrađeni, jer su tako puno radili na ovom automobilu. Kijin tempo napretka je baš impresivan.«

EV6 ima pobjedničku kombinaciju dugog dometa i vrlo brzog punjenja
Jason Jeong, predsjednik u Kia Europe, pobjedu je komentarisao riječima: »Zaista mi je drago da smo osvojili titulu Evropski auto 2022. godine s modelom EV6, koji je prva Kia dobitnica ove prestižne nagrade. EV6 je zaista značajan auto – naš razvoj je bio već od samog starta osmišljen tako da električna mobilnost bude zabavna, praktična i pristupačna s kombinacijom impresivnog dometa u realnom svijetu, mogućnosti vrlo brzog punjenja, prostrane visokotehnološke unutrašnjosti i izuzetnog iskustva vožnje. EV6 je uzbudljiva najava onoga što stiže u našoj sve većoj elektrificiranoj ponudi.”

Zbog namjenske platforme za električna vozila EV6 može prijeći do 528 km s jednim punjenjem, za punjenje od 10 do 80 % baterije za samo 18 minuta 
EV6 je prvi Kijin namjenski električni auto napravljen na električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP). Ova visokotehnološka platforma otklanja brojne kompromise s kojima se suočavaju električni auti napravljeni na platformama prvobitno konstruisanim za upotrebu u vozilima s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. Zbog E-GMP platforme ima EV6 najveći kabinski prostor u razredu, izuzetno impresivan domet do 528 km i mogućnost vrlo brzog punjenja s naponom od 800 V, koji strankama omogućava punjenje baterije od 10 do 80 posto za samo 18 minuta.

EV6 je prvi globalni model koji uključuje Kijinu novu dizajnersku filozofiju »Opposites United« koja crpi inspiraciju iz kontrasta koji se mogu naći u prirodi i društvu. U središtu dizajnerske filozofije je novi vizuelni identitet koji budi pozitivne sile i prirodnu energiju, s kontrastnim kombinacijama oštrih stilskih elemenata i vajarskih oblika.

Nagrada Evropski auto godine 2022. je zadnja u sve dužem nizu svjetskih nagrada koje je dobio EV6 od svog lansiranja krajem prošle godine. Te nagrade su između ostalog Auto godine 2022. u Irskoj, Auto godine u izboru britanske revije What Car?, Crossover godine 2021. u izboru TopGear.com, a bio je i pobjednik u kategoriji premium vozila u izboru za Njemački auto godine 2022. i ukupni pobjednik izbora ‘ Best Cars ‘ 2021/2022. Godine.

Kia će do 2026. godine lansirati 7 isključivo električnih vozila
EV6 je prvi od sedah isključivo električnih modela koje Kia namjerava lansirati do 2026. godine. Električni crossover će imati ključnu ulogu u planovima kompanije da postane vodeći svjetski pružalac rješenja za održivu mobilnost.