Das WeltAuto porkenuo kampanju “Vozi pametno!”

Das WeltAuto porkenuo kampanju “Vozi pametno!”

S ciljem promocije sigurnijeg saobraćajnog okruženja, a povodom sve učestalijih saobraćajnih nesreća na saobraćajnicama u BiH, Das WeltAuto lansira kampanju ”Vozi pametno!”. Nizom aktivnosti na društvenim mrežama i intenzivnijim prisustvom u medijima narednih mjeseci ćemo učesnicima u saobraćaju prenositi informacije o važnosti saobraćajne kulture i svijesti o saobraćajnim izazovima te posljedicama nepoštivanja saobraćajnih propisa.

Statistički podaci otkrivaju da je u 2020. godini na teritoriji Bosne i Hercegovine zabilježen prosjek od 81 saobraćajne nezgode dnevno. Od ukupno 29.703 saobraćajne nesreće njih čak 6.260 završilo je sa tjelesnim povredama. Život su izgubile 244 osobe, 1.268 lica je zadobilo teže fizičke povrede, a 7.307 lakše.

Razlozi saobraćajnih nesreća su različiti, a prema izvještajima nadležnih institucija najčešći su vezani za ljudski faktor: od korištenja mobilnih telefona za vrijeme vožnje – naročito tipkanja po ekranima, preko kretanja nedozvoljenom brzinom, sve do konzumacije alkohola i drugih opojnih sredstava prije i za vrijeme upravljanja motornim vozilom.

S druge strane stoje problemi tehničke prirode poput prosječne starosti voznog parka u BiH, kvaliteta saobraćajne infrastrukture ili tehničke (ne)ispravnosti vozila. Prema podacima Instituta za privredni inženjering samo u periodu od 1.7.2021. do 30.9.2021. godine na stanicama tehničkog pregleda u Federaciji BiH evidentirano je čak 2.149 neispravnosti na sistemu kočenja vozila, što bi na ulicama značilo isto toliko potencijalnih saobraćajnih nesreća uzrokovanih samo ovim problemom.

Ovom kampanjom prije svega želimo podići svijest o saobraćajnoj kulturi, ali i ukazati na važnost redovnog pregleda tehničke ispravnosti vozila kako bi ona bila pouzdana za sigurno učešće u saobraćaju.

U okviru kampanje Das WeltAuto će provesti niz radnji:

anketiranje učesnika u saobraćaju putem servisa društvenih medija s ciljem ispitivanja znanja o glavnim uzrocima saobraćajnih nesreća u Bosni i Hercegovini te ukazivanja na sve veći problem u saobraćajnom okruženju;

testiranje učesnika u saobraćaju u kontrolisanim uslovima i na osmišljenom poligonu kojim ćemo dobrovoljcima za upravljačem i na osmišljenom poligonu dati određene zadatke s kojima će biti ometani u obavljanju saobraćajnih aktivnosti, a potom ispitati njihove reakcije. U saradnji sa stručnim osobljem će donijeti zaključke o ponašanju u saobraćaju;

savjetovanje sa stručnjacima iz sfere saobraćaja i aktivne radionice s ciljem podizanja svijesti vozača, ali i ostalih učesnika u saobraćaju, o važnosti saobraćajne kulture i poštivanja saobraćajnih propisa u svrhu povećanja sigurnosti na saobraćajnicama.

Provođenjem kampanje ”Vozi pametno!” Das WeltAuto zauzima ozbiljan pristup sigurnosti u saobraćaju. Stoga se pozivaju svi zainteresirani  da se pridruže u svakodnevnim aktivnostima koje će moći pratiti na Das WeltAuto profilima društvenih mreža Facebook i Instagram, tako što će podijeliti priče i na taj način utjecati na svijest svojih poznanika, te promijeniti ponašanje bar jednog učesnika u saobraćaju.

Sve velike promjene počinju malim koracima. Dovoljan je jedan mali korak da bi se spasio jedan život pa samim tim i cijelo čovječanstvo! Zato, Vozi pametno!