Kia je ‘proizvođač godine’ po mišljenju TopGear.com

Kia je ‘proizvođač godine’ po mišljenju TopGear.com

Kia je na podjeli nagrada TopGear.com 2022 proglašena “proizvođačem godine ” čime uspješno završava ovu godinu. To je druga godina zaredom kako je Kia odnijela pobjedu u izboru TopGear.com, jer je prošle godine potpuno novi EV6 pobijedio u kategoriji ‘crossover godine’.

Novi Niro, Sportage i EV6 GT doprinijeli drugačijem shvatanju marke Kia
Kia je ove godine u Evropi lansirala više modela koji mijenjaju shvatanje Kije u očima šire javnosti – pogotovo to važi za Sportage pete generacije i potpuno novi Niro koji su Kijini najprodavaniji modeli u Evropi. Oba modela ponudila su puno unapređenja u odnosu na prethodnike na više područja, uključujući vanjski izgled i dizajn unutrašnjosti, tehnološki napredak i održiva rješenja.

Urednik revije BBC Top Gear Jack Rix komentirao je: “Kijina forma je izuzetna. Uprkos svim preprekama njen uspon ne jenjava. Kia čak postaje sve odvažnija. Najnoviji Sportage je vrhunski porodični crossover u odnosu na svoje najbliže konkurente, novi Niro djeluje markantno te nudi hibridnu i električnu izvedbu. Kia EV6 GT nudi izvedbu sa 585 KS s  izuzetnim načinom driftanja.”

Predsjednik Kia Europe Jason Jeong rekao je: “To je bila izuzetna godina za Kiju po pitanju novih modela, prepoznatljivosti brenda i prodaje. Naš tržišni udio u Evropi je u posljednja dva mjeseca i dalje stabilan na 5,1% i ovaj uspjeh je posljedica naše nevjerovatne ponude elektrificiranih modela. I u 2023. godini ćemo širiti našu elektrificiranu ponudu i nadamo se da ćemo još više klijenata oduševiti za prelazak na struju i poduprijeti održivu budućnost za sve.”

Kijino elektrificirano putovanje nastavlja se u 2023. lansiranjem dugo očekivanog EV9
Kijina strategija “Plan S” predstavlja njene održive ciljeve, uključujući 14 potpuno novih električnih modela do 2027. godine. Prvi sljedeći model koji će Kia lansirati iduće godine na evropskom tržištu biće dugo očekivani EV9.

Kia EV9 predstavljat će vrhunac svega što je moguće dostići s električnim terencem. Veliki električni SUV, postavljen na Kijinoj novoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP) za Kiju označava početak nove ere sofisticirane, visokotehnološke i održive mobilnosti.