Kia Motors objavila septembarske podatke o prodaji u svijetu

Kia Motors objavila septembarske podatke o prodaji u svijetu

Iz Kia Motors Corporation javljaju da su u septembru širom svijeta ukupno prodali 260.023 vozila, što je 10,3 posto bolje nego u septembru prošle godine.

Najpopularniji je bio sportski terenac Sportage s prodatih 33.999 primjeraka, kom su se najviše približili sportski terenac Seltos (31.144 primjerka, ne prodaje se u Evropi) i limuzina K5 (25.365 primjeraka, na nekim tržištima se prodavala pod imenom Optima).

U Južnoj Koreji prodali 51.211 Kija, 22 posto bolje nego u septembru 2019. godine
Prodaja na Kijinom domaćem tržištu doživjela je čak 21,9-postotno poboljšanje u odnosu na lani. Tamošnji trgovci prodali su 51.211 Kija među kojima je prednjačio veliki jednovolumen Carnival.

Prodaja u svijetu iznosila 208.812 vozila, niža za 8 posto  
Prodaja u svijetu u septembru ove godine je u odnosu na prošlu godinu skočila za 7,7 posto na ukupno 208.812 vozila. Rast su predvodili sportski terenci, na čelu sa Seltosom i Sportagem, dok je 3. najpopularniji model bila limuzina K3 (negdje se prodaje pod imenom Forte).  

Uprkos trenutnom zahtjevnom poslovnom ambijentu, prouzrokovanom pandemijomCovid-19, Kia i dalje nastavlja s razvojem usluga mobilnosti ‘KiaMobility’. Ovaj novi program korisnicima omogućava najam vozila kod Kijinih zastupnika samo za jedan dan ili za cijelu godinu.

Kia očekuje daljnji rast prodaje do kraja godine zbog još bogatije SUV ponude
Korporacija očekuje dobre prodajne rezultate i u nastavku ove godine zahvaljujući još bogatijoj ponudi sportskih terenaca, na čelu s modelom Sonet, kojeg su prošli mjesec predstavili u Indiji, kao i benzinskog Sorenta koji će biti raspoloživ u zadnjem kvartalu.