Renault Megane R.S. ostaje bez ručnog mjenjača

Renault Megane R.S. ostaje bez ručnog mjenjača

U Renaultu su ipak odlučili da osvježeni Mégane R.S. krene stopama Clio R.S. te sada nude samo u kombinaciji sa automatskim mjenjačem sa dva kvačila.

Ljubitelji tradicionalnih rješenja svoj sportski automobil iz C segmenta sada će morati da potraže u nekoj drugoj kompaniji, jer je Renault sa predstavljanjem redizajniranog Mégana R.S. odustao od ručnog 6-stepenog mjenjača, a Mégane R.S. i R.S. Trophy sada će se nuditi samo sa 7-stepenim automatskim mjenjačem dva kvačila.

S automatskim mjenjačem i dalje ostaje nešto više obrtnog momenta 400 Nm, koji nudi dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor 300 KS, a pored „Launch Control“ funkcije tu je i mogućnost brzog mijenjanja stepena prijenosa do najnižeg mogućeg u odnosu na brzinu kretanja.

Za osnovni Mégane R.S. u opciji više nema ni Cup šasije koja se, zajedno s mehaničkom blokadom diferencijala, standardno nudi uz verziju RS Trophy, a upravljanje preko obje osovine, koje je podijelilo mišljenja i nije se koristilo u modelu Trophy-R ostaje standarna opcija za obje verzije.

Osvježeni Mégane RS izvana se razlikuje po drugačije dizajniranim 19-inčnim felgama na verziji R.S. Trophy i minimalnim izmjenama u kućištima LED svjetala, a novosti u unutrašnjosti odnose se na multimedijalni sistem koji je „posuđen“ iz aktuelnog Clia i novu 10,2-inčnu TFT instrumentnu tablu. Na opcionoj listi za obje verzije ostaju čuvena Recaro sjedišta i alkantarom obložen upravljač.