Nakon sedam “gladnih” godina: Formula 1 se vraća na legendarni Nürburgring

Nakon sedam “gladnih” godina: Formula 1 se vraća na legendarni Nürburgring

Nürburgring je kultno mjesto u povijesti Formule 1. Nordschleife je ugošćavao utrke do 1976. godine, a od 1984. naovamo utrke se voze na Grand Prix Circuitu, posljednji put 2013. godine…

Sljedeća utrka prvenstva Formule 1 održat će se ovog vikenda (9. do 11. listopada) na Nürburgringu, točnije na 5148 metara dugačkom Grand Prix Circuitu.

Nürburgring ima posebno mjesto u povijest Formule 1, a nedjeljna utrka će također biti posebna i jedinstvena, jer neće se zvati Velika nagrada Njemačke niti Velike nagrada Europe, kao u prijašnjim slučajevima, nego Eifel Grand Prix, po pokrajini u kojoj se staza nalazi.

Eifel Grand Prix

Nürburgring je kultno mjesto Formule 1, prvenstveno zbog legendarne staze Nordschleife na kojoj su F1 bolidi jurili od ranih dana Grand Prix utrkivanja do 1976. godine. Tada je, znamo svi, strašna nesreća Nikija Laude inicirala odlazak F1 s Nürburgringa.

Povratak Formule 1 na Nürburgring uslijedio je 1984. godine, kad je Veliku nagradu Europe ugostio “friško” otvoreni originalni Grand Prix Circuit. Iduće godine tamo je održana Velika nagrada Njemačke. Potom je Hockenheimring preuzeo ugošćavanje njemačke utrke, a Nürburgring Grand Prix Circuit je jedanaest puta bio domaćin europske utrke i triput njemačke utrke, posljednji put 2013. godine.

Povodom povratka Formule 1 na Nürburgring, u prigodnom videu prisjećamo se deset najpamtljivijih trenutaka s ove staze.

Osim Laudine nesreće, tu su npr. pobjede Juana Manuela Fangia, Stirlinga Mossa, Jima Clarka, Jackieja Stewarta na stazi Nordschleife, ali i pobjeda Sebastiana Vettela u posljednjoj utrci 2013. godine.

Izvor: quattroruote.hr