Kia pokazala prve skice novog Sportaga

Kia pokazala prve skice novog Sportaga

Kia je danas pokazala prve skice potpuno novog Sportaga – 5. generacije najpopularnijeg sportskog terenca ovog brenda.

Sportage prvi put u svojoj 28-godišnjoj historiji dobija isključivo evropsku izvedbu
Novi Sportage koji će biti razotkriven u julu u Koreji brižljivo je napravljen kako bi postao novo mjerilo u svom razredu – zbog svog naprednog dizajna eksterijera i enterijera, tehnologija povezivosti te odazivnih i štedljivih motora. U septembru će Sportage prvi put u 28-godišnjoj historiji dobiti isključivo evropsku izvedbu.

Kijina dizajnerska filozofija ‘Spajanje suprotnosti’ u središtu mladolikog izgleda Sportaga
Kijin novi dizajnerski jezik Spajanje suprotnosti (Opposites United), razotkriven početkom godine i dobro prihvaćen u dizajnerskoj zajednici, predstavlja srce Sportaga, jer utiče na svaki vidik njegovog izgleda i karaktera. Prve skice nakazuju odlučan, vrhunski izgled sportskog terenca koji odaje počast savršenosti i istovremenom povezivanju s novim dizajnerskim usmjerenjem ove najstarije južnokorejske marke automobila.

Mišićava vanjština i inovativna unutrašnjost
Novi Sportage ima mišićav stav i moćnu, ali profinjenu siluetu. Zapaženiji novi detalji su, između ostalog, oštre karakterne crte. Na prednjem dijelu dominira trenutno prepoznatljiv i provokativan stav, s crnom maskom i detaljnom grafikom koja se proteže preko cijelog novog »lica«. Zadnji dio karakterišu mišićava ramena čije linije blago padaju do spoja s uskim dnevnim svjetlima koja obgrljuju novi Kia logo i amblem Sportage.

Skica unutrašnjosti razotkriva prema vozaču usmjeren prostor, koji donosi odvažan dizajn, mekoću kvalitetnih materijala i inovativne tehnologije. U središtu je prekrasno dizajniran zakrivljeni zaslon.

“S inspiracijom nađenom u etosu na tački susreta prirode i modernosti kreirali smo novi Sportage koji svojom avanturističkom, ali savremenom vanjštinom, prekrasnom unutrašnjošću i s puno dosad neviđenih detalji izaziva dizajnerske norme,” rekao je Karim Habib, viši podpredsjednik i vođa Kijinog globalnog dizajnerskog centra. “S novim Sportagem nismo htjeli napraviti tek korak naprijed nego smo se radije prebacili na potpuno drukčiji nivo SUV razreda.”

Više detalja o evropskoj izvedbi novog Sportaga biće razotkriveno u septembru.