Rimčev konceptni C Two postao Rimac Nevera vrijedan 2 miliona eura

Rimčev konceptni C Two postao Rimac Nevera vrijedan 2 miliona eura

Električni automobil C Two postaje Rimac Nevera, košta dva miliona eura, bit će homologiran za cijeli svijet, a prve isporuke kreću ove godine, saopćeno je danas iz kompanije Rimac Automobili.
Kako se navodi, automobil je ime Nevera dobio po snažnoj mediteranskoj oluji koja se pojavljuje iznimnom brzinom i snagom. Rimac Nevera ima četiri elektromotora ukupne snage 1914 KS i 2360 Nm okretnog momenta i bit će najsnažniji i najbrže ubrzavajući homologirani auto u proizvodnji, bez obzira na vrstu pogonskog sklopa. Maksimalna brzina mu je 412 km/h, ubrzanje od 0-100 km/h za 1,85 sekundi, te ubrzanje 0-402 metra (četvrtina milje) za 8,6 sekundi. Zapanjujuće ubrzavanje Nevera zadržava tokom cijelog ciklusa punog gasa i dostiže 300 km/h od starta za 9,3 sekunde.
Rimac C_Two prvi je put prikazan na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2018. Većina ključnih komponenti Nevere razvijena je u sjedištu Rimca u Hrvatskoj.
Osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac kazao je kako se radi o automobilu koji je sanjao kad je prije deset godina krenuo na ovo ‘nemoguće’ putovanje.
“Ovaj automobil stvoren je da nadmaši sve i podigne ljestvicu, da podigne standarde za automobile visokih performansi”, rekao je Rimac, dodavši da će proizvesti samo 150 primjeraka Nevere.
Električni motori Nevere postižu učinkovitost od 97 posto u usporedbi sa 40 posto koliko imaju najučinkovitiji motori s unutarnjim sagorijevanjem – i ne trebaju nikakvo održavanje tokom cijelog radnog vijeka.
S prostorom za dva putnika i njihovu prtljagu (100 l kapacitet prtljažnika), Nevera je automobil napravljen za redovno korištenje, prenosi Hina.
Iz tvornice Rimac kažu da neće izaći dvije jednake Nevere, jer kupci mogu birati iz širokog raspona dizajna i materijala po mjeri. Rimac će svoj glavni model ponuditi u raznim izdanjima: GT, Signature, Timeless ili Bespoke. Svaki vlasnik Nevere bit će pozvan u Hrvatsku kako bi dizajnirao svoj automobil prema svom ukusu.
Nevera je ekskluzivno dostupna putem globalne mreže partnera Rimca na 19 lokacija i više, koje se nalaze u mnogima od najvećih gradova širom Evrope, Sjeverne Amerike, Latinske Amerike, Europe, Bliskog Istoka i Azije.

Preuzeto sa Profitiraj.ba