Kia s dvije nagrade Red Dot 

Kia s dvije nagrade Red Dot 

Kompanija Kia Corporation nedavno je osvojila dvije nagrade za dizajn Red Dot: za svoju filozofiju dizajna izložbe i događaja, te za funkciju Connected Car Navigation Cockpit (ccNC).

Dizajnerska filozofija “Opposites United” nagrađena u kategoriji dizajna izložbi
Kia je nagrađena zbog neprestanih napora koje je uložila u komuniciranje svoje dizajnerske filozofije “Opposites United” na brojnim kreativnim izložbama i događajima.

Odvažna filozofija dizajna “Opposites United” prvi put je predstavljena 2021. godine, a inspiraciju je našla u suprotnostima prirode i čovječanstva. Filozofija prevazilazi dizajn vozila i prenosi odlučnost brenda da spaja dva važna, ali suprotna područja – dobrobit ljudi i održivost životne sredine.

Kia osvojila priznanja na natječaju Red Dot – Brands & Communication Design 2023
Jednako ambiciozan i kreativan je i način na koji Kia donosi svoju filozofiju dizajna. To je demonstrirala na revolucionarnim izložbama u Koreji, kao što su dizajnerski biennale u gradu Gwangju, međunarodni salon automobila u Busanu i događaju Dongdaemun Design Plaza, nakon kojih je izlagala i na sedmici dizajna u Milanu. Ova neprestano razvijajuća filozofija dizajna zaslužna je za nagradu Red Dot za dizajn brendova i komunikaciju za 2023. godinu.

Kia će i dalje ugošćavati izložbe na kojima će predstavljati svoju filozofiju dizajna i kreirati autentične i inspirativne doživljaje za svoje klijente. Krajem ovog mjeseca Kia će učestvovati na događaju “Seoul Light DDP 2023 Fall” koji će se na Dongdaemun Design Plaza odvijati s raznim umjetnicima.

»Ki« Connected Car Navigation Cockpit, nagrađen u kategoriji Dizajn interfejsa i korisničkog iskustva za infotainment modela EV9
Druga nagrada je priznanje za tehnologiju sljedeće generacije povezanog interfejsa (Connected Car Navigation Cockpit – ccNC), predstavljenu u modelu EV9, Kijinom prvom električnom luksuznom SUV-u sa sjedištima u tri reda (raspoloživ sa 6 ili 7 sjedišta). Napredni infotainment sistem donosi nove funkcije koje mijenjaju pravila igre, kao što su npr. brzo upravljanje, integrirano traženje i novi način električne vožnje koji praktičnost i udobnost dižu na viši nivo.

Ugrađeni infotainment pruža elegantan grafički prikaz i korisnički interfejs vozila s dizajnom koji dopunjuje različite grafike, jedinstvene za Kiju. Ovaj vizuelni koncept “Ki” temelji se na stubu “Bold for Nature” Kijine dizajnerske filozofije “Opposites United”. Riječ “Ki” znači “uspon” ili “početak” i predstavljen je dijagonalnom crtom upotrijebljenom na elementima infotainmenta, ikonama i fontovima kao ključnim vizuelnim elementima.

Kijin sistem ccNC, optimiziran za maksimalnu sigurnost i praktičnost, služi i kao intuitivna kontaktna tačka preko koje korisnici imaju pristup trgovini Kia Connect Store. Tako vlasnici mogu svoj EV9  neprestano modificirati na daljinu nadgradnjom digitalnih funkcija i usluga ovog velikog sportskog terenca kojeg kod nas i drugdje u Evropi očekujemo krajem godine.

Najnovije nagrade Red Dot nastavak su decenijskog uspjeha marke Kia. Među nedavnim dobitnicima nagrada Red Dot su i plug-in hibridni Niro, koji je u aprilu pobijedio u kategoriji “Dizajn proizvoda “, kao i potpuno novi EV6, koji je lani zbog svog pionirskog i u budućnost usmjerenog dizajna proglašen “najboljim od najboljeg”.