Kijin partner, The Ocean Cleanup, sakupio rekordnih 55 tona plastike iz Pacifika

Kijin partner, The Ocean Cleanup, sakupio rekordnih 55 tona plastike iz Pacifika

Kia namjerava u svojim novim modelima električnih vozila upotrijebiti 55 tona reciklirane plastike iz Tihog okeana. Rekordna količina plastike, koju je sakupio Kijin globalni partner The Ocean Cleanup, predstavlja sljedeću fazu sedmogodišnjeg globalnog partnerstva, dogovorenog u aprilu 2022. kao dio Kijinog preoblikovanja u vodećeg pružaoca rješenja održive mobilnosti.

55 tona plastike iz okeana dopremljenih u Victoriju na ostrvu Vancouver
Međunarodni neprofitni projekat Ocean Cleanup, čije poslanstvo je očistiti okeane od plastike, sakupljenu plastiku je dopremio u Victoriju na ostrvu Vancouver pored kanadskog mjesta Vancouver.

Otpadnu plastiku je na obalu sa 1,6 miliona kvadratnih kilometara velikog pacifičkog smetljišta dopremio System 002 organizacije The Ocean Cleanup
Rekordna količina je iz Tihog okeana odstranjena pomoću tehnologije za ekstrakciju System 002 preduzeća The Ocean Cleanup nakog dugog putovanja kroz Veliko pacifičko smetljište (Great Pacific Garbage Patch – GPGP). GPGP je najveća gomila plutajućeg otpada na svijetu, a njegova površina je ocjenjena na 1,6 miliona kvadratnih kilometara, što je područje triput veće od Francuske.

Plastika će se reciklirati; u okviru višegodišnjeg partnerstva će se dio plastike koristiti u budućim modelima Kia
Reciklaža sakupljene plastike počinje uskoro, a Kia će dio materijala upotrijebiti u svojim novim modelima. Ta politika je skladna s posvećenošću kompanije Kia pružanju održivih rješenja mobilnosti, koje imaju mjerljiv uticaj na postizanje održivosti u velikom obimu.

Kia je već uspješno implementirala više od 30 održivih rješenja na različitim područjima proizvoda, uključujući tkanine i tepihe od reciklirane plastike PET, alternativnu kožu na biološkoj osnovi i boju bez BTX (benzen, toluen, xylen). Kod modela EV9, velikog električnog SUV-a sa sedam sjedišta, je npr. za izradu tepiha korišten prerađeni otpad, između ostalog ribarske mreže, sakupljene u okeanu. Sastavni dijelovi od prerađene plastike i ekoloških materijala na biološkoj, korišteni u modelu EV9, teže oko 34 kg.

U okviru projekta Ocean Cleanup najavljuju uklanjanje 90 % plutajuće plastične mase u okeanima do 2040. godine
Odmah nakon što su na obalu dopremili rekordnu količinu plastike je organizacija The Ocean Cleanup najavila uvođenje nove tehnologije System 03. Radi se o sistemu koji je skoro triput veći od sistema 002 i može obuhvatiti puno veću količinu plastike uz niže troškove po kilogramu odstranjene plastike neprekidno tokom čitave godine. Pored toga ima unapređeniju tehnologiju za praćenje okoliša i sigurnost, kao što je novi otvor za zaštitu morskih životinja. Ovo povećanje obima označava sljedeću fazu na putu ka cilju organizacije The Ocean Cleanup ꟷ da do 2040. godine ukloni 90 % plutajuće plastike iz okeana.

Kia ostaje čvrsto posvećena održivom planetu i blagostanju budućih generacija. Ova strategija uključuje stalnu i sve veću podršku akciji The Ocean Cleanup. Ista će biti pojačana i predstavljena s logotipom i bojama Kia, koje će se pojaviti  na svakom kompletu kombinezona koje će nositi posada vozila System 03.

Charles Ryu, viši podpredsjednik i vođa globalnog odjeljenja brenda i korisničkog iskustva kompanije Kia Corp., rekao je: “Sakupljena otpadna plastika je opipljiv dokaz kako tehnologija može pružati održiva rješenja u velikom obimu. Kijino partnerstvo s organizacijom The Ocean Cleanup pokazuje posvećenost ovog brenda pozitivnom uticaju. Inicijative poput ove u potpunosti se slažu s Kijinom tranzicijom u pružaoca održivih rješenja mobilnosti i našom strategijom Plan S, s kojom uzimamo u obzir potrebe naših klijenata i zaštitu životne sredine.”

Nisha Bakker, direktorica partnerstava organizacije The Ocean Cleanup, rekla je: “Ova rekordna količina označava kraj sistema 002 i to je odlična platforma za uvođenje sistema 03. Napredujemo korak po korak i vjerujemo da sistem 03 predstavlja odgovarajuću veličinu koja je potrebna za povećanje i širenje našeg čišćenja na najekonomičniji način. Nakon sistema 03 namjeravamo uspostaviti flotu sistema koji će zajedno biti sposobni svakih pet godina odstraniti 50 posto GPGP-a. Ali to ne možemo uraditi sami. Posvećeni i ugledni partneri, pogotovo naš globalni partner Kia, i dalje su od ključnog značaja za to da The Ocean Cleanup ostvari naše zajedničke ambicije o okeanima bez plastike.”