Na autoputu kod Lepenice puštena u rad prva DC punionica za električna vozila

Na autoputu kod Lepenice puštena u rad prva DC punionica za električna vozila

JP Elektroprivreda BiH pustila je u rad DC punionicu za električna vozila na Autocesti A1, dionica Mostar – Sarajevo, odmorište Lepenica (lijeva strana), prvu takve vrste u Bosni i Hercegovini koja je izgrađena na lokaciji autoceste na koridoru 5C.


U realizaciju ovog projekta koji je rezultat uspješne saradnje sa JP Autoceste FBiH, Elektroprivreda BiH investirala je 80.000 KM, saopćeno je iz ove kompanije.
Elektroprivreda BiH je, podsjeća se, prva kompanija u BiH koja je 2017. godine, instaliranjem punionica i nabavkom električnih vozila, pokrenula promociju i poticanje razvoja elektromobilnosti, koja sve više dobiva na važnosti u razvijenim zemljama Evrope i svijeta zbog očekivanog doprinosa ispunjenju klimatskih i energetskih ciljeva.


“Svoj angažman u ovoj oblasti smatramo posebno važnim, kako u smislu kreiranja novih vlastitih poslovnih prilika, tako i u smislu doprinosa zajedničkim naporima sa ostalim zainteresovanim kompanijama i institucijama u ostvarenju ciljeva i obaveza koje BiH ima kao članica Energetske zajednice”, ističe Admir Andelija, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.
Otvaranje elektro-punionice je dio plana obogaćivanja ponude na autocestama, navodi Elmedin Voloder, v.d. direktora JP Autoceste FBiH, ukazujući da ustupanjem prostora za instaliranje električne punionice ova kompanija pokazuje veliki iskorak u odgovornom i efikasnom upravljanju energijom i smanjenju emisija CO2.


DC punionica na odmorištu Lepenica istovremeno može puniti dva električna vozila, uz tri različita priključka. Korištenje punionice dostupno je za sve korisnike električnih automobila bez naknade. Riječ je o tipskoj punionici koja je izgrađena kao samostalna i zasebna jedinica sa kompletnom neophodnom opremom za punjenje i njegovu kontrolu. Prema međunarodnim standardima, punionica ima dva DC priključka Combo 2 i Chademo, te jedan AC priključak Type 2 za punjenje električnih vozila, koje na DC punionici traje oko pola sata za standardne automobile, a na AC strani nekoliko sati u zavisnosti od ispravljača u automobilu.


U periodu od 2017. godine, Elektroprivreda BiH je instalirala sedam AC punionica uz objekte kompanije u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Travniku, Bihaću, Goraždu i Mostaru (elektrodistributivne podružnice) i jednu DC punionicu na Autocesti A1. U svom voznom parku kompanija posjeduje osam električnih vozila. Trenutno je u toku realizacija projekta proširenja postojeće mreže AC punionica u vlasništvu kompanije, što podrazumijeva izgradnju punionica na još 10 lokacija na teritoriji FBiH.
EPBiH je, navodi se, jedina kompanija u BiH koja ima uspostavljen softverski sistem za nadzor i upravljanje punionicama i u mogućnosti je da, kao operator, pruži uslugu nadzora, upravljanja, izvještavanja, upravljanja bazom korisnika, kontrole pristupa sistemu i drugim vlasnicima punionica.
Svi zainteresovani vlasnici električnih vozila mogu postati registrovani korisnici punionica EPBiH i dio baze korisnika u uspostavljenom sistemu. Uz navedeno, vlasnici električnih vozila u trajno vlasništvo dobivaju RFID karticu za korištenje sadašnjih i budućih punionica u sistemu kompanije.


Za registraciju i trajno dobivanje RFID kartice čije je izdavanje besplatno, potrebno je popuniti formular objavljen na portalu Elektroprivrede BiH, link je: https://www.epbih.ba/stranica/elektromobilnost