Novi Kia EV6

Novi Kia EV6

Vrhunska sigurnost i udobnost.

Dugo očekivani električni crossover Kia EV6 je bogato opremljen vrhunskom opremom po pitanju sigurnosti i udobnosti, između ostalog zbirom naprednih asistencijskih sistema (ADAS). Inovativne, visokotehnološke funkcije smanjuju opasnost i stres u vožnji, štite putnike i ostale učesnike u saobraćaju, a ujedno nude intuitivno iskustvo svake vožnje.

Druga generacija asistencijskog sistema za vožnju na autocesti održava brzinu i razmak vozila; automatsko održavanje unutar trake i pomoć kod promjene trake
Za pružanje sigurne i udobne vožnje na autocesti EV6 je dobio Kijinu najnoviju izvedbu sistema Highway Driving Assist 2 (HDA 2). Upotrebom radara smještenih na različitim dijelovima vozila, sistem pomaže vozaču održavati podešenu brzinu i razmak do vozila ispred, dok je sistem Lane Following Assist (LFA) zadužen za to da se vozilo drži unutar vozne trake. Upotrebom radarskog tempomata s kontrolom u zavojima koji se temelji na navigaciji (NSCC-C – Navigation-based Smart Cruise Control with Curve Control) sistem smanjuje brzinu vozila u zavojima i ponovo vraća na podešenu brzinu kada to uslovi ponovo dozvoljavaju.

U slučaju da susjedno vozilo vozi previše blizu sistem HDA 2 pomaže kod prilagođavanja položaja EV6 kako bi se izbjegao potencijalni sudar. Promjena trake sada je lakša nego ikad prije. S vozačevim rukama na upravljaču i iznad određene brzine vozila s pritiskom na ručicu indikatora vozilo automatski prelazi na željenu traku.

Napredni asistencijski sistem za mrtve uglove pruža sigurnu promjenu vozne trake
EV6 je dobio i asistencijski sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (BVM) i sistem za spriječavanje sudara s vozilom u mrtvom uglu (BCA) koji omogućavaju sigurnu promjenu vozne trake. BVM djeluje kao drugi par očiju koji prikazom događanja na visokorezolucijskom 12,3-inčnom digitalnom ekranu uklanja vozačeve mrtve uglove na lijevoj i desnoj strani vozila. BCA koristi senzore radara kako bi vozača upozorio na približavanje vozila i automatski koči ako postoji opasnost od sudara tokom promjene trake.

Navigacijska uputstva na raskrsnicama, pogotovo na onima s više traka, mogu biti vrlo stresna za brojne vozače. Kijin asistencijski sistem za spriječavanje naleta (FCA) sada uključuje funkcije za zavijanje na raskrsnici i prolazak kroz raskrsnicu koji pružaju maksimalnu preventivnu sigurnost tokom navigacijskog vođenja na raskrsnicama. Ako je aktiviran pokazivač smjera sistem vozača upozorava na opasnost od sudara s nadolazećim vozilom. Slično je i u slučaju opasnosti od sudara s vozilom koje se približava s lijeve ili desne strane kada vozač vozi pravo kroz raskrsnicu. Ako se opasnost povećava sistem upozori vozača i automatski koči kako bi spriječio sudar.

Inteligentni prednji farovi nude preciznije osvjetljavanje u svim uslovima
Za sigurnost vozila je od ključnog značaja mogućnost vidjeti i biti vidljiv. Kako bi pružao maksimalno osvjetljavanje Kia EV6 donosi nove inteligentne prednje farove (IFS), tehnologiju koja zahvaljujući nezavisnom djelovanju pojedinog segmenta LED svjetla (svaki far EV6 ima 8 segmenata) omogućava tačnije osvjetljavanje. IFS vozaču dozvoljava vožnju sa stalno upaljenim dugim svjetlima bez opasnosti od zasljepljivanja vozila iz suprotnog smjera. Prednja kamera s tehnologijom prepoznavanja vozila automatski zatamni ili bolje osvjetli pojedine segmente LED svjetala, što poboljšava vidljivost ispred vozila, a ujedno i spriječava blještanje u realnom vremenu.

Lakše manevrisanje
Parkiranje i ostala potencijalno kompleksna manevrisanja su lakša zahvaljujući pregledu okoline vozila (SVM). Kamere na središnjem ekranu EV6 prikazuju 360-stepeni pregled okoline vozila. Vožnja unazad na uskom prostoru je sigurnija zahvaljujući asistencijskom sistemu za spriječavanje sudara tokom vožnje unazad (RCCA). Visokotehnološki sistem tokom vožnje unazad prepoznaje nadolazeća vozila s obje strane. U slučaju opasnosti od sudara sistem automatski koči.

Sistem pametnog daljinskog parkiranja – djeluje i na pravougaonim i paralelnim parkirnim mjestima
Na zaista uskim parkinzima vozačima će biti od koristi pametno daljinsko parkiranje (RSPA). RSPA je funkcija koja omogućava autonomno parkiranje vozila, bez obzira na to je li vozač u vozilu. Upotrebom kamera postavljenih na vozilu i ultrasoničnih senzora EV6 može na prostoru odgovarajućih dimenzija automatski parkirati, a pritom automatski dodaje gas, koči i mijenja iz prve brzine u rikverc i obrnuto. RSPA može parkirati vozilo na pravougaonim i paralelnim parkirnim mjestima.

Kada je vozilo parkirano i putnici na zadnjim sjedištima žele otvoriti vrata Kijin sistem za sigurno izlaženje iz vozila (SEA) automatski upozorava i zaključava vrata ako se odpozadi u mrtvom uglu EV6 približava drugo vozilo, što smanjuje opasnost od sudara i unaprijeđuje sigurnost na samom kraju putovanja.

Za dodatnu udobnost u EV6 brine se Kijin pametni sistem električnog otvaranja/zatvaranja prtljažnih vrata. S pametnim ključem u džepu i približavanju zadnjem kraju vozila sistem prepoznaje ključ i automatski otvara prtljažna vrata, što omogućava jednostavan i praktičan pristup prtljažniku.