Novi modeli i rekordan rast za još jednu Kijinu uspješnu godinu u Evropi

Novi modeli i rekordan rast za još jednu Kijinu uspješnu godinu u Evropi

U nemirnom ekonomskom okruženju i u vrijeme pada prodaje novih automobila u Evropi je Kia 2022. godine postavila nove rekorde kako kod prvi put registrovanih vozila kao i kod tržišnog udjela. Kijin napredak prvenstveno pokreće dolazak novih elektrifikovanih modela, što je dio njene strategije da postane vodeći globalni brend na području održive mobilnosti.

Novi prodajni rekordi: tržišni udio je u novembru iznosio 5,0 %
U prvih 11 mjeseci 2022. godine Kia je prodala 509.193 vozila, što je 8,2 % više nego u istom periodu 2021. godine i suprotno od cjelokupnog tržišta putničkih automobila koje je u tom periodu na tržištima zemalja članica EU, EFTA i Ujedinjenog kraljevstva palo za 5,8 %. Ovaj impresivan rezultat znači da je Kia dosegnula 5,0-postotni tržišni udio, što je značajan iskorak u odnosu na 2021. godinu kada je imala udio od 4,3 posto. To je osjetno poboljšanje u odnosu na 2020. kada je tržišni udio Kije u Evropi iznosio 3,5 posto.

Pregled 2022. godine:

Unaprijeđena proizvodnja u Evropi
U 2022. godini Kia je unaprijedila svoje djelatnosti proizvodnje i isporuke vozila kako bi postala otpornija na prijelomne globalne događaje i ispunila svoje ekološko obećanje. Tako je na primjer obnovila svoje proizvodne linije u Žilini (Slovačka), gdje su, između ostalog, uveli efikasnije i održivije proizvodne tehnike. Najvažnija promjena je bila uvođenje dodatnih 40 robota najnovije generacije namijenjenih lakiranju i montaži. Fabrika za svoje djelovanje koristi 100 % obnovljivu energiju, dok se toplota i voda iz lakirnice recikliraju i ponovo koriste u pogonu.

Usredotočenost na obnovljivu energiju i drugi život baterija
Kia Charge vozačima električnih vozila već omogućava punjenje u jednoj od najvećih javnih mreža punionica na svijetu sa čak 448.829 punjačkih mjesta u 28 evropskih zemalja. Korisnici imaju pristup punjačkim mjestima svih glavnih operatera pomoću jedinstvene platforme za jednostavno punjenje. S ciljem jačanja održivosti ove mreže Kia je u februaru prošle godine uspostavila novo partnerstvo s kompanijom Digital Charging Solutions (DCS), koja klijentima Kia Charge omogućava vožnju bez štetnih emisija, pri čemu se energija koju potroše tokom svakog punjenja vraća u električnu mrežu kao „zelena“ zahvaljujući evropskim elektranama s obnovljivom energijom.

Tehnološka partnerstva pomažu brendu u bržem dostizanju održivosti
Fokusiranost na uticaj rješenja elektrifikovane mobilnosti na životnu sredinu tokom čitavog životnog ciklusa dovela je do toga da je Kia u septembru potvrdila planove za ponovnu upotrebu baterija električnih vozila u sistemima za skladištenje energije ꟷ u “drugom životu baterija”. To je rezultat novog partnerstva s kompanijom Encore, novoosnovanim preduzećem giganta Deutsche Bahn, koja koristi rabljene baterije iz električnih vozila za izgradnju i distribuciju sistema za skladištenje energije u drugom životu baterija. Partneri su u EUREF-Campusu u Berlinu predstavili prototip skladišta baterija koje je u cjelosti napravljeno od ponovno upotrebljenih baterijskih modula Kia Soul EV.

Novi elektrifikovani modeli: Niro EV, Sportage PHEV, unaprijeđeni XCeed i perjanica EV6 GT
Elektrifikacija Kijine ponude i dalje stimuliše prodajni momentum ovog brenda u Evropi. Jedan od Kijinih najvažnijih modela u 2022. godini je bio potpuno novi Niro koji predstavlja širinu njenog najnovijeg portfolija naprednih elektrifikovanih pogonskih sklopova: hibridnog električnog (HEV), priključnog hibridnog (PHEV) i potpuno električnog (EV). Novi model združuje inovativnu tehnologiju i izuzetnu praktičnost te predstavlja jednostavan izbor za one koji žele napraviti prvi korak ka održivoj mobilnosti.

Novost u 2022. godini bio je i priključni hibrid Sportage, beskompromisni električni SUV koji združuje električnu mobilnost i nisku potrošnju goriva s poznatom praktičnošću i udobnošću najprodavanijeg modela Kia. Novi priključni model koji dopunjuje ponudu Sportaga pete generacije iz 2021. godine pruža do 78 km gradske vožnje isključivo na struju.

Ove godine Stingera kao Kijinu perjanicu naslijediće potpuno električni EV6 GT. Novi model, napravljen na Kijinoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP), najjači je Kijin serijski model ikada. Njegov električni pogonski sklop s dva elektromotora proizvodi čak 585 KS, dok njegov okretni moment iznosi impresivnih 740 Nm. EV6 GT od Stingera preuzima i krunu najbrže Kije, jer od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,5 sekunde. EV6 GT je i vrlo  praktično rješenje za svakodnevnu mobilnost – ima domet od 424 km (WLTP, kombinovano), a zahvaljujući tehnologiji punjenja od 800 volti se baterija EV6 od 10 % do 80 % napuni za samo 18 minuta.

Novi kompaktni crossover Kia XCeed prije nekoliko mjeseci je dobio moderniji izgled, unaprijeđenu kabinu i po prvi put opremu GT-line. Prethodni XCeed bio je najprodavaniji član porodice Ceed sa 40-postotnim udjelom prodaje i prodatih više od 120.000 primjeraka. Unaprijeđeni model je raspoloživ s velikim izborom visoko učinkovitih elektrifikovanih pogonskih sklopova, uključujući blagi hibrid i priključni hibrid; potonji omogućava domet do 60 km samo na struju.

U 2023. godini Kia će i dalje širiti svoju elektrifikovanu ponudu u skladu sa svojim planom lansiranja 14 električnih modela do 2027., uključujući nova mala i srednje velika električna vozila od 2025. godine. Kompanija planira kako će od 2030. prodavati 4 miliona vozila godišnje, od čega će 1,2 miliona biti električnih.

Međunarodne nagrade i priznanja za Kijine najnovije elektrifikovane modele
Kijin revolucionarni električni crossover EV6 je 2022. osvojio brojne renomirane međunarodne nagrade. Prvo je krenulo pobjedom u kategoriji »Auto 2022. godine« magazina What Car?. Slijedila je pobjeda Trophée de L’argus i dizajnersko priznanje red dot ‘najbolje od najboljeg’ za pionirski i u budućnost usmjeren dizajn. Postao je auto godine u Irskoj i Rumuniji te auto godine u Njemačkoj u kategoriji premium.

Pravi vrhunac dogodio se u februaru kada je EV6 postao evropski auto 2022. godine (COTY) nakon što je oduševio 59-člani žiri automobilističkih novinara iz 22 evropske zemlje. To je dostignuće koje Kia može ponoviti i u 2023, jer opet ima finalistu (prvi put dvije godine zaredom), ovaj put s novim Nirom. Pobjednik će biti poznat 13. januara na salonu automobila u Briselu.

EV6 nije bio jedini model koji su nagradili širom Evrope. Potpuno novi Kia Sportage je pobijedio u kategoriji porodičnih vozila u izboru za ženski svjetski auto godine i – u nezaboravnoj sedmici u decembru – postao “ABC auto 2023. godine” u Španiji i “auto godine u Grčkoj.” U međuvremenu je potpuno novi Kia Niro EV dobio prestižnu njemačku nagradu Zlatni volan koja je najvažnije automobilsko priznanje u toj zemlji.

Kijinu vitrinu obogatila je i nagrada TopGear.com za proizvođača godine. To je bila već druga godina zaredom kako je Kia odnijela nagradu tog medija nakon što je EV6 2021. proglašen crossoverom godine.