Novi Peugeot e-208

Novi Peugeot e-208

Model 208 nasljednik je devet generacija gradskih automobila marke PEUGEOT te niže uspjehe otkako je predstavljen krajem 2019. U tek nešto više od tri godine diljem svijeta proizvedeno je gotovo 1.000.000 primjeraka modela 208. Godine 2021. i 2022., PEUGEOT 208 bio je najprodavaniji automobil u svim segmentima u Europi.

Za taj je uspjeh uvelike zaslužan uspjeh modela E-208. Model E-208 postao je najprodavaniji električni automobil B-segmenta u Europi 2022. Prošle je godine u Francuskoj čak bio najprodavaniji električni automobil u svim segmentima.

Novi PEUGEOT E-208 kreće u prodaju u decembru 2023. godine.

Bit će dostupne tri razine opreme ACTIVE, ALLURE, GT, i pet pogonskih sklopova, uključujući novi 100 % električni motor snage 115 kW/156 KS, s dosegom od 400 km (mješoviti ciklus vožnje prema WLTP-u), i nove motore HYBRID 100 i HYBRID 136.

JEROME MICHERON, DIREKTOR PROIZVODA, PEUGEOT: „Rad na modelu kao što je 208, koji ima kultni status i postigao je golem uspjeh, uvijek donosi velike izazove. Cilj nam je bio odvesti dizajn i performanse modela 208 na višu razinu, a opet očuvati karakter modela, kako bi zadržao vodeće mjesto u prodaji u B-segmentu u Europi. Novi 208 dolazi u najautentičnijem izdanju dosad: još mačkastiji, zabavniji u vožnji i opremljen naprednijim tehnologijama… Ukratko – još mu je teže odoljeti! Osim toga, sada je još više elektrificiran pa nudi novi električni motor s dosegom od 400 km i nove motore HYBRID 100 i HYBRID 136.”

PEUGEOT je svoj prepoznatljiv i-Cockpit® predstavio na prvoj generaciji modela 208. Danas je on opremljen još naprednijom tehnologijom, povezan i ergonomski te je i dalje u središtu užitka u vožnji novog modela PEUGEOT E-208.

  • Novi dizajn digitalne instrumentne ploče

Instrumentna ploča smještena je na idealnom mjestu, u razini očiju vozača, i opremljena je digitalnim zaslonom u razinama opreme ALLURE i GT. Njezin veliki 10-inčni digitalni zaslon dobio je novi izgled, a inačica GT serijski dolazi s 3D zaslonom. Vozač može prilagoditi boju zaslona te raspored i način prikazivanja informacija u skladu sa svojim željama. U razini opreme ACTIVE, novi 208 zadržao je analognu instrumentnu ploču s 3,5-inčnim zaslonom u boji.

  • Veliki 10-inčni središnji dodirni zaslon u svim novim modelima 208

Veliki središnji 10-inčni dodirni zaslon dio je serijske opreme svih novih modela 208, dok su prethodno prve dvije razine opreme uključivale 7-inčni zaslon. To idealno sučelje čini upravljanje najnovijom generacijom multimedijskih sustava PEUGEOT i-Connect and PEUGEOT i-Connect Advanced još jednostavnijim.

Središnji zaslon inačica ALLURE i GT opremljen je HD tehnologijom. Na svim razinama opreme fizičke tipke za brz pristup glavnim funkcijama i dalje su smještene ispod središnjeg zaslona.

  • Kompaktan upravljač

Kompaktan upravljač glavna je komponenta PEUGEOT i-Cockpita® jer on osigurava užitak u vožnji, okretnost i preciznost bez premca. Na sredini kompaktnog upravljača novog modela 208 postavljen je novi amblem marke PEUGEOT, a novi logotip GT postavljen je na donji dio upravljača na odgovarajućoj razini opreme. Za najveću moguću ergonomiju, na upravljaču su smještene tipke za upravljanje multimedijskim sustavom (audio-sadržaj, telefon) te glasnoćom i glasovnim naredbama.

  • Dinamično ambijentalno osvjetljenje u inačici GT

Osam različitih boja, među kojima su i neke posve nove, dostupno je korisnicima novog modela 208 GT. Različite boje sad su usklađene s bojama na središnjem dodirnom zaslonu i, kad je to moguće, odražavaju odabrani način rada.

  • Modernizirano upravljanje ručnim mjenjačem

Novi modeli 208 opremljeni šestero stupanjskim ručnim mjenjačem imaju novu, ergonomičniju ručicu. Novi modeli 208 opremljeni automatskim mjenjačem zadržali su profinjen, praktičan i diskretan selektor za odabir stupnjeva prijenosa, predstavljen u proljeće 2022. godine.

IZVRSNOST: elektrifikacija nam je u genima, a povezanost odvodimo na novu razinu

Novi E-208 širi svoj teren time što poduzima velik korak naprijed u smislu elektrifikacije i povezanosti. Njegov novi 100 % električni motor s dosegom od 400 km te njegovi hibridni motori otvaraju nove mogućnosti.

  • Novi E-208 pruža još više: doseg od 400 km!

Novi E-208 opremljen je posve električnim motorom snage 115 kW / 156 KS u kombinaciji s baterijom kapaciteta 51 kWh, zbog čega ostvaruje doseg od 400 km (mješoviti ciklus vožnje prema WLTP-u).

U vozilu je serijski dostupan trofazni punjač snage 11 kW.

Procijenjeno trajanje punjenja s 20 % na 80 % iznosi manje od 25 minuta s brzim punjačem (100 kW), 4 sata i 40 minuta na zidnoj punionici Wallbox (7,4 kW) te 11 sati i 10 minuta na ojačanoj utičnici (3,2 kW).

Osim toga, baterija novog modela PEUGEOT E-208 dolazi s jamstvom na 8 godina ili 160 000 km.

  • Novi hibridni motori

Za kupce koji se tek žele upoznati s elektrifikacijom, novi 208 nudi dva hibridna motora od 48 V marke PEUGEOT, koja čine benzinski motori PureTech najnovije generacije od 100 KS i 136 KS i električni 6-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom e-DCS6 koji uključuje i električni motor.

Zahvaljujući bateriji koja se puni tijekom vožnje, ova tehnologija omogućuje postizanje dodatnog okretnog momenta pri malom broju okretaja te do 15 % nižu potrošnju goriva. U gradskoj vožnji, novi model 208 s motorima HYBRID 100 i HYBRID 136 može više od 50 % vremena raditi u 100 % električnom načinu rada bez emisija.

  • Ponuda motora

Za kupce koji žele najpristupačniju benzinsku inačicu, novi 208 dolazi s dva posebno štedljiva i učinkovita motora:

– PureTech 75: trocilindarski benzinski motor sa 75 KS, opremljen sustavom Stop & Start, u kombinaciji s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem.

PureTech 100: trocilindarski benzinski motor sa 100 KS, opremljen sustavom Stop & Start, u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

  • Najnovija generacija povezanih informacijskih sustava PEUGEOT

Novi model 208 sad je serijski opremljen sustavom PEUGEOT i-Connect, dok se u sve inačice uz nadoplatu može ugraditi sustav PEUGEOT i-Connect Advanced.

Za upravljanje tim sustavima koristi se središnji 10-inčni zaslon visoke razlučivosti koji se jednostavno prilagođava te uključuje više prozora, widgeta ili prečaca, vrlo je jednostavan za upotrebu i odzivan poput pametnog telefona. Jednostavno se prelazi iz jednog izbornika u drugi povlačenjem udesno ili prema gore i dolje za prikaz obavijesti, a dodirnete li ga s tri prsta prikazat će se izbor aplikacija.

Povratak na glavnu stranicu u bilo kojem trenutku također je jednostavan – samo pritisnite fizičku tipku „Home” smještenu ispod zaslona. Na vrhu zaslona stalno je smještena traka na kojoj se prikazuju informacije o vanjskoj temperaturi i klimatizaciji, mjesto na stranici s widgetima, podaci o povezanosti, obavijesti i točno vrijeme.

Sustav PEUGEOT i-Connect omogućuje potpunu povezanost zahvaljujući funkciji bežičnog zrcaljenja (Apple CarPlay / Android Auto), a iskustvo je potpuno u sustavu PEUGEOT i-Connect Advanced koji uključuje i naprednu povezanu navigaciju TomTom. Karta se prikazuje na cijelom 10-inčnom zaslonu radi lakšeg čitanja.

Ažuriranja sustava provode se bežično. Sustav PEUGEOT i-Connect Advanced prepoznaje glasovnu naredbu „OK PEUGEOT” i pruža vam pristup svim naredbama povezanima s multimedijskim funkcijama.