Novi Peugeot e-3008 – Fastback koji pomjera granice

Novi Peugeot e-3008 – Fastback koji pomjera granice

Aktualni PEUGEOT 3008 jedan je od najprodavanijih modela marke, a u proteklih je sedam godina oduševio više od 1 320 000 kupaca u 130 zemalja. PEUGEOT predano radi na elektrificiranju cjelokupne Peugeot game vozila te će do 2025. svi modeli imati elektrificiranu verziju, a do 2030. planira prodaju u Europi bazirati isključivo na električnim vozilima. Predstavljanjem novog E-3008, PEUGEOT otvara vrata novog, električnog doba.

PEUGEOT E-3008 prvi je model napravljen na novoj platformi, STLA Medium. Riječ je o inovativnoj platformi osmišljenoj da u najvećoj mjeri ispuni sve najvažnije kriterije kupaca: doseg (do 700 km), vrijeme punjenja (30 minuta), užitak u vožnji, performanse, učinkovitost te povezane usluge i funkcije (planiranje putovanja, pametno punjenje, funkcija Vehicle to Load, Plug&Charge i bežično ažuriranje). 

Novi PEUGEOT E-3008 proizvodit će se isključivo u Francuskoj,  u Sochauxu, a u prodaju kreće u veljači 2024.

Gama modela temeljit će se na razinama opreme Allure i GT, s tri paketa opcijske opreme kako bi izbor bio što jednostavniji. Osim različitih razina opreme kupci će moći izabrati između tri potpuno električna motora (210 KS, 230 KS s produljenim dosegom i 320 KS s dva motora (pogon na sve kotače).  U ponudi će biti dostupni i hibridni 1.2L motor 136 KS odnosno plug-in hibridni 1.6L motor 195 KS.

LINDA JACKSON, GLAVNA DIREKTORICA MARKE PEUGEOT: „Predstavljanje novog modela E-3008 velik je korak u transformaciji marke PEUGEOT u privlačan, posve elektrificirani brend koji postavlja nova pravila u pogledu dizajna, užitka u vožnji i učinkovitosti. Njegov vanjski dizajn, spektakularni PEUGEOT Panoramic i-Cockpit®, užitak u vožnji i dosad neviđene električne performanse novog modela E-3008 označavaju novo doba marke PEUGEOT, omogućujući joj da se pozicionira kao francuski brend s najvećim izborom električnih vozila za svakodnevnu upotrebu na tržištu. ”

PEUGEOT na novom modelu E-3008 predstavlja novi dizajn prednjeg kraja. Peugeot je zadržao svoj prepoznatljiv svjetlosni potpis u obliku triju kandži, ali je dizajn prednjih svjetala i maske posve nov.

U središtu dizajna prednjeg kraja nalazi se novi logo marke PEUGEOT koji, zahvaljujući gradacijskom učinku boje, bez vidljivih granica povezuje novi svjetlosni potpis i prednju masku.

Prednja svjetla, izvedena u obliku tankih i profinjenih linija, smještena su iznad prednje maske te se protežu cijelim prednjim krajem. Riječ je o posebnoj značajci dizajna koja novom E-3008 pruža impozantan izgled koji naglašava njegove suvremene karakteristike i osobnost.

Sve inačice modela imaju LED prednja svjetla. E-3008 GT serijski je dodatno opremljen novom Pixel LED tehnologijom marke PEUGEOT koja automatski prilagođava snop prednjih svjetala, održavajući optimalno osvjetljenje bez ometanja drugih sudionika u prometu.

Novi E-3008 kompaktan je i ima najbolji krug okretanja (10,6 m) među svim potpuno električnim SUV modelima u svojoj klasi, što ga čini izvrsnim za gradsku vožnju. Kako bi upravljanje bilo jednostavnije, serijski je opremljen stražnjom kamerom koja vozaču nudi prikaz iz dvaju kutova: straga ili odozgo. Kamera ima i mlaznicu za čišćenje kako bi slika bila savršena bez obzira na uvjete.

Novi E-3008 opcijski se može opremiti sustavom PEUGEOT VisioPark 360° koji, zahvaljujući četirima kamerama postavljenima tik uz prednje i stražnje kotače i 12 senzora raspoređenih po cijelom automobilu, nudi prikaz okruženja u 360 °. To vozaču omogućuje izbjegavanje bilo kakvih prepreka u blizini vozila.

E-3008 dostupan je u dvije razine opreme, Allure i GT.

Završna obrada modela E-3008 Allure jednobojna je, a presvlake su kombinacija TEP kože i tkanine s utisnutim uzorkom. Važnija serijska oprema uključuje otključavanje i pokretanje vozila bez ključa, HD stražnju kameru, stražnje senzore za parkiranje, svjetla izvedena u LED tehnologiji, 19“ aluminijske naplatke, PEUGEOT i-Cockpit® s dva 10-inčna zaslona i povezani multimedijski sustav PEUGEOT i-Connect®.

Model E-3008 GT dolazi u dvobojnoj izvedbi s crnim krovom i presvlakama od Alcantare. Važnija serijska oprema, uz onu iz inačice Allure: 20“ aluminijski naplatci, Pixel LED glavna svjetla, prednji senzori za parkiranje, motorizirana vrata prtljažnika, grijanje prednjih sjedala i upravljača, bežični punjač pametnog telefona, prilagodljivo ambijentalno osvjetljenje, PEUGEOT Panoramic i-Cockpit® sa zakrivljenim 21-inčnim zaslonom, prilagodljive tipke i-Toggle i povezani multimedijski sustav PEUGEOT i-Connect® Advanced.

U okviru strategije potpune elektrifikacije Peugeot game, uskoro će predstavit i električni e-5008 koji će biti namijenjen široj bazi kupaca velikih SUV vozila  a više pojedinosti saznat ćemo početkom 2024.