Porsche u Minhenu premijerno predstavio električni sportski Mission R

Porsche u Minhenu premijerno predstavio električni sportski Mission R

Svjetska premijera novog futurističkog Porsche koncepta upravo je završena. Porsche je danas na IAA MOBILITY u Minhenu, koje će se oficijelno održati od 7. do 12. septembra, premijerno predstavio Mission R, svoju konceptnu studiju zasnovanu na budućnosti.
Konceptni potpuno električni sportski trkački automobil Mission R kombinuje najnovije tehnologije i održive materijale, poput plastike ojačane prirodnim vlaknima. Pored izuzetno nisko spuštenog naprednog dizajna, potpuno električni takmičarski automobil sadrži karakteristične linije sportskih automobila iz Stuttgarta-Zuffenhausena.

Dva novorazvijena elektromotora ugrađena u Porsche-u Mission R isporučuju do 800 kW (1󠄀.088 KS) u tzv. kvalifikacijskom načinu rada. Kapacitet baterije od oko 80 kWh i inovativni sistem rekuperacije omogućavaju sprint trke bez gubitka snage.
“Pored našeg učešća na Svjetskom prvenstvu Formule E, sada činimo sljedeći veliki korak naprijed na području električne mobilnosti. Konceptna studija je naša vizija potpuno električnog automobilizma za kupce”, izjavio je Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora tvrtke Porsche AG.

Korisnički automobilizam uživa visok nivo poštovanja u Porsche-u. Od početka Porsche Carrera Cup Deutschland prije 31󠄀 godinu, proizvođač sportskih automobila proizveo je i isporučio više od 4.400 Cup automobila iz Weissacha. Širom svijeta se ukupno održava 30 utrka Porsche automobila na osnovu ovih pouzdanih trkaćih automobila visokih performansi.

Najnovija verzija utrke 911 GT3 Cup je predstavljena tek na početku ovogodišnje sezone 2021󠄀 u automobilizmu, a temelji se na generaciji
modela 992. Porsche Mission R daje naznaku kako bi mogla izgledati budućnost utrka Porsche automobila sa potpuno električnim automobilima.
Automobil sa pogonom na sva četiri točka koji isporučuje nešto manje od 1󠄀.1󠄀00 KS u kvalifikacionom režimu ubrzava od 0 do 1󠄀00 km/h za manje od 2,5 sekunde.

Maksimalna brzina: preko 300 km/h. Na trkaćoj stazi ovaj električni trkač postiže iste performanse u toku kruga kao i trenutni Porsche 91󠄀1󠄀 GT3 Cup.
Zahvaljujući novoprojektovanim elektromotorima i baterijskim ćelijama – svi opremljeni inovativnim direktnim hlađenjem ulja – konceptna studija Porsche Mission R daje konstantnu izlaznu snagu od 500 kW (680 KS) u trkačkom režimu. Uklonjeno je takozvano smanjenje vrijednosti, odnosno smanjenje izlazne snage baterije zbog temperaturnih uvjeta. Elektromotor snage do 320 kW (435 KS) pokreće prednju osovinu, dok se maksimalno 480 kW (653 KS) isporučuje na stražnju osovinu.

Zahvaljujući naprednoj 900-voltnoj tehnologiji i Porsche Turbo punjenju, dobra 15-minutna pauza od utrke je sve što je potrebno za punjenje baterije od 5 do 80 posto SoC-a (stanje napunjenosti). Punjenje se može odvijati do 340 kW.
Mission R također ima daljnji razvoj Porscheove aktivne aerodinamike (PAA) sa sistemom za smanjenje otpora (DRS) na prednjem dijelu i stražnjem krilu. Sastoji se od tri žaluzine u svakom od dva bočna otvora za zrak na prednjem dijelu, kao i od podesivog dvodijelnog stražnjeg krila.
Osim inovativnog koncepta električnog pogona na baterije, karoserija konceptnog automobila takođe se fokusira na smanjenje CO2 i održivosti: uglavnom je izrađen od plastike ojačane prirodnim vlaknima (NFRP), čiji je osnovni materijal izrađen od lanenih vlakana dobivenih u poljoprivredi. Ovaj ekološki materijal se koristi i za prednji spojler, difuzor i bočne obloge. NFRP se naširoko koristi u unutrašnjosti automobila Mission R, poput panela unutrašnjih vrata, stražnje pregrade i sjedišta.

Dizajn unutrašnjosti se fokusira na vozača u svim područjima. Ergonomski postavljen ekran između kontrola na volanu prikazuje relevantne podatke tokom utrke. Monitor iznad volana prikazuje slike sa kamere sa bočnim ogledalom i sa kamere sa centralnog retrovizora. Zaslon osjetljiv na dodir, sa desne strane sjedišta, može biti korišten na primjer za pozivanje vozačevih biometrijskih podataka. Brojne druge kamere u unutrašnjosti se mogu koristiti za pružanje uzbudljivih sekvenci za prijenos uživo.
S projektom Mission R, Porsche zbližava stvarne i virtualne utrke više nego ikad prije.
Monocoque upravljački modul u potpuno istom obliku također se može upotrijebiti kao e-sportski simulator. Sigurnosna konstrukcija izrađena od kompozitnog materijala od karbonskih vlakana kombinuje veliki potencijal zaštite za vozača s malom težinom i prepoznatljivim izgledom.
Porsche-ovi inženjeri i dizajneri nazvali su novorazvijenu karbonsku krovnu konstrukciju ‘egzoskelet’. Kombinuje zaštitni kavez i krovnu oblogu.
Sa dužinom od 4.332 milimetra, Porsche Mission R je nešto kraći od trenutne serije 71󠄀8 Cayman, ali je znatno širi za 1󠄀.990 milimetara i s visinom od 1󠄀.1󠄀90 mm je također značajno niži.

U posljednjih nekoliko godina, sa studijama koncepta Mission E (2015.) i Mission E Cross Turismo (201󠄀8.), Porsche je dao nepogrešiv pregled svojih prvih potpuno električnih modela sportskih automobila koji dolaze. Sportski salon Porsche Taycan (201󠄀9.) i višenamjensko vozilo Taycan Cross Turismo (2021󠄀.) po izgledu i tehnologiji jako podsjećaju na dvije konceptne studije i već su uspješno lansirani na svjetsko tržište: drugim riječima, misija uspjela.
Današnjoj prezentaciji Mission R je prisustvovao dvostruki pobjednik 24 sata Le Mana i ambasador brenda Porsche Timo Bernhard, kao i američki glumac i vozač trkaćih automobila Patrick Dempsey, Hollywoodska zvijezda (Grey’s Anatomy), koji je pobijedio na brojnim utrkama u Porsche-u 911 RSR.

Preuzeto sa Profitiraj.ba