Predstavljen VW Golf R! 320 KS i Drift mode

Predstavljen VW Golf R! 320 KS i Drift mode

Ovo je najsnažniji VW Golf R ikad napravljen. Opremljen turbopunjačem 2,0-litarskim četverocilindričnim motorom, novi Golf R proizvodi 320 konjskih snaga (235 kilovata) i 420 Nm, što mu omogućava od 0 do 100 km/h ubrzanje za 4,7 sekunde i najveću brzinu od 250 km/h. Te brojke snage predstavljaju porast od 20 konjskih snaga u odnosu na prethodni model, a kupci mogu birati između ručnog mjenjača sa šest brzina ili opcionog sedmostepenog DSG-a.
Kao što smo očekivali, Golf R dolazi standardno sa pogonom na sve točkove 4Motion - ali ova postavka je malo drugačija nego u prethodnim generacijama. VW postavlja novi zadnji diferencijal koji varijabilno raspoređuje snagu između osovina, s mogućnošću slanja do 100 posto obrtnog momenta na zadnje točkove pomoću posebne funkcije "Drift Mode". Novi Drift Mode je jedan od dva posebna načina vožnje koji se mogu konfigurirati u Race modu i koji se pridružuje standardnim opcijama vožnje poput Sport, Comfort i Individual.

VW je također u potpunosti prepravio prednji i zadnji ovjes sa tipom R-nosača i dao mu je 20 milimetara nižu visinu vožnje od prethodne verzije. Čvršće opruge i nova geometrija čine performanse Golfa R za 10 posto čvršćim od svog prethodnika kako sprijeda tako i straga,  i gubitkom 6,6 kilograma zahvaljujući laganom aluminijumskom okviru.

Vizualno, najnoviji Golf R zasigurno izgleda onoliko dobro koliko sugeriraju njegove performanse. Hot hatch dobiva novi prednji branik sa razdjelnikom inspirisanim moto sportom, rešetkama za usis zraka specifičnim za R i sjajnim crnim elementima. Komplet od 19-inčnih aluminijumskih felni standardno je “umotan” u ljetne gume za performans vožnju.
Kabina je dobila tehnološki napredan dizajn, sličan onome što smo već vidjeli na GTI modelu, a to je  istaknut 10,0-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, VW-ovim Digital Cockpit-om sa virtualnom tablom instrumenata, pa čak i kontrolerima dodirne table na upravljaču, zamjenjujući tradicionalne analogne tipke. Na upravljaču postoji čak i posebno dugme "R" za lak pristup Race režimu vožnje. Plavi ukrasi i "R" logotipi ukrašavaju sjedala i volan, dok Golf R prvi put dobiva opcionalne Nappa kožne površine sjedala.