Premijera Opel Rocks-a

Premijera Opel Rocks-a

Novo e- vozilo za nova vremena u gradu.

  • Početak SUM doba: novi Opel Rocks‑e predstavlja održivu urbanu mobilnost
  • Nova mobilnost: Opel SUM popunjava prazninu između skutera i osobnog automobila
  • Moj prvi Opel: za mlade od 15 godina  starosti s vozačkom dozvolom kategorije AM[1]
  • E-vozilo: doseg do 75 kilometara prema WLTP-u[2]
  • Jednostavno punjenje: iz bilo koje utičnice u kućanstvu
  • Dvosjed: privlačan dizajn uključuje Opel Vizir i vrata koja se otvaraju u suprotnim smjerovima
  • Narudžbe se primaju od jeseni na dalje: prvo u Njemačkoj, a na drugim tržištima od 2022. godine

Njemački proizvođač automobila Opel danas predstavlja prvi SUM. Novi Opel Rocks‑e predstavlja održivu urbanu mobilnost (Sustainable Urban Mobility). Ulazni model električnog vozila odgovara na trenutačne zahtjeve mobilnosti nudeći električnu mobilnost sa zaštitom od vjetra i kiše – progresivno, odvažno i čisto, tipično Opelovski: u skladu s duhom vremena. U Njemačkoj njime mogu upravljati već i mladi s 15 godina i vozačkom dozvolom kategorije AM1. Ovim 2,41 metra kratkim dvosjedom Opel nastavlja svoju ofenzivu elektrifikacije. Njemački proizvođač automobila širi svoju ponudu modela baterijsko-električnim SUM vozilom ispod segmenta Corse-e kojega si može priuštiti gotovo svaki vozač, od početnika do onih koji svaki dan voze gradom. Cijena osnovnog modela Opel Rocks‑e u Njemačkoj bit će manja od cijene malog automobila, a mjesečni trošak leasinga bit će sličan cijeni mjesečne karte za lokalni javni prijevoz. Rocks‑e bit će dostupan za narudžbe putem interneta ili kod odabranih ovlaštenih Opel partnera od jeseni u Njemačkoj – uvođenje na druga tržišta planirano je u 2022. godini.

„Naš novi Opel Rocks‑e beskompromisan je u svakom pogledu. Dizajn je odvažan i čist, a dimenzije su mu krajnje kompaktne. Naš SUM vozi isključivo na struju i cijena je nenadmašna. Rocks‑e omogućava pametnu i funkcionalnu električnu mobilnost svakome i privući će mnogo pažnje,” kaže direktor prodaje i marketinga Opela Stephen Norman.„Opel je jednostavno ‘menschlich’ i pristupačan – Rocks‑e to dodatno dokazuje.”

Moj prvi Opel: pametna, extra-cool mobilnost u gradu

Novi Opel Rocks‑e jednostavno je drukčij:malo vozilo sa stilom za dvoje, koje treba malo prostora u gradu i bez emisije ispušnih plinova. Najbolje od svega, Rocks‑e je dug samo 2,41 metara, širok 1,39 m (bez vanjskih zrcala) i teži tek 471 kilogram (uklj. bateriju) što znači da je službeno kategoriziran kao lako motorno vozilo. U Njemačkoj, tinejdžeri već od 15 godina starosti1 smiju upravljati njime uz vozačku dozvolu kategorije AM. Odgovarajuća izmjena zakona stupila je na snagu 2021. i to znači da taj propis sada vrijedi širom Njemačke. Zakonodavac tako podržava potrebe mladih za mobilnošću, posebno kao sredstvo odlaska u školu ili do mjesta studiranja. Novi Opel Rocks‑e savršeno igra tu ulogu.

Pametno rješenje kojim Opel ulazi u segment električne mobilnosti nudi doseg do 75 kilometara prema WLTP-u2 i tu udaljenost možete prelaziti brzinom do 45 km/h. Zbog toga je idealan za svakodnevni gradski promet – ne samo za mlade vozače, već i za one koji žele putovati od doma do gradskog središta bez emisije ispušnih plinova i bez dugotrajnog traženja mjesta za parkiranje na odredištu. Kotači veličine 14” i svega 7,20 m potrebnih za okretanje čine Rocks‑e idealnim za grad jer savladava oštre zavoje i stane na mala mjesta za parkiranje.

Baterija od 5,5 kWh kojom Opel Rocks‑e raspolaže u potpunosti se puni za približno 3,5 sata iz svake standardne utičnice u kućanstvu. Pripadajući, tri metra dugi kabel za punjenje stalno se nalazi u SUM-u i jednostavno se izvlači iz suvozačevih vrata kada je potreban. Opel nudi adapter za punjenje na javnim punionicama.

SUM sa stilom: vrata s otvaranjem u suprotnim smjerovima i Opel vizir

Rocks‑e ima Opel vizir lice brenda te LED prednja svjetla i pokazivače smjera. Vrata su identična na obje strane čime se pojačava njegov odvažan i čist izgled. Suvozačeva vrata otvaraju se zakretanjem prema naprijed kao i inače, dok se vozačeva vrata zakreću unatrag, u suprotnom smjeru. Prednji i stražnji elementi karoserije također su slični.

Unutra, dva sjedala pomaknuta su jedno u odnosu na drugo tako da suvozač ima komforan prostor za noge, a vozač može pomicati sjedalo naprijed odnosno natrag. Prostora po visini ima dovoljno, čak i za one više od 1,90 m. Osim toga, unatoč kompaktnim mjerama, novi Rocks‑e nudi zapremninu prostora za prtljagu do 63 litre u suvozačevom prostoru za noge kao i pametnu kuku za torbu za kupovinu XXL veličine.

Ploča s instrumentima zadovoljava uvjete moderne, mlade generacije: jasna je i fokusirana na bitno. Zaslon prikazuje brzinu, način vožnje (D – naprijed, N – prazan hod, R – unatrag), razinu napunjenosti baterije, preostali doseg i broj prijeđenih kilometara. Praktične pojedinosti uključuju držač pametnog telefona na središnjoj konzoli. Usluge kao što je aplikacija „myOpel” pružaju dodatne praktične informacije.

Zahvaljujući kompaktnim mjerama i velikim prozorima, Opel Rocks‑e osigurava vozačima dobru vidljivost u svim smjerovima. Svijetlu, ugodnu atmosferu u unutrašnjosti osigurava standardni panoramski stakleni krov – što je neobično za vozilo u ovoj cjenovnoj kategoriji. Rocks-e je dostupan u tri razine opreme: kao Opel Rocks-e, Opel Rocks‑e „Klub” i Opel Rocks‑e „TeKno”.

Ime „Rocks” dio je tradicije njemačkog proizvođača automobila. Sve do nedavno, Opel ADAM Rocks i Opel KARL Rocks dodavali su brendu posebnu dozu stila – uz specifičnu razinu opremljenosti s atraktivnim dodacima za svakodnevnu vožnju kroz urbanu džunglu. Novi Opel Rocks‑e još je bolje prilagođen za korištenje u gradovima. Potpuno električnog pogona, bez emisije ispušnih plinova i gotovo nečujan, novi je model dobar za savjest kao i za okoliš.