Rally Kumrovec iščekuje jubilarnog pobjednika

Rally Kumrovec iščekuje jubilarnog pobjednika

Nakon devet uspješnih izdanja Rallya Kumrovec, prvog rujanskog vikenda doznat ćemo jubilarnog, desetog slavodobitnika na uskim zagorskim brzincima.

Rekorder je, zasad, Janos Szilagyi, koji je tri puta pobijeđivao u Mitsubishi Lanceru Evolution IX, a 2013. godine povukao se iz natjecanja zbog bolesti suvozača u trenutku dok je vodio. Jedini Hrvat koji je osvojio Rally Kumrovec je Daniel Šaškin koji je u Mitsubishi Lanceru Evo X slavio baš te, 2013. godine.

Posljednjih godina dominirali su Austrijanci. Njihov je niz počeo 2017. prvom od dvije vezane pobjede Nikija Mayra-Melnhofa u Fordu Fiesti R5. Uslijedila su slavlja Hermanna Neubauera (Ford Fiesta R5) i Simona Wagnera (Škoda Fabia R5 Evo). Krisztian Hideg posljednji je natjecatelj kluba organizatora AK Delta Sport iz Zagreba koji je pobijedio u Kumrovcu. Učinio je to 2016. godine u Mitsubishi Lanceru Evo IX. Jedini suvozač koji ima dvije pobjede je Botond Csanyi.

Rally Kumrovec rastao je iz godine u godinu. Uz veliku podršku lokalne zajednice, automobilizam je u tom dijelu Hrvatskog Zagorja revitaliziran 2011. godine kad je 1. Rally Kumrovec održan u sprint izdanju. Projekt je ubrzo prepoznat i od vozača i od partnera priredbe. Vidjelo se to po startnoj listi koja je rasla i bila popunjena sve atraktivnijim vozilima. Iako je Rally Kumrovec uvijek otvarao domaću sezonu, ove je godine zbog WRC natjecanja Croatia Rally pomaknut u rujan. Upravo u Kumrovcu održan je finale Croatia Rallya – Powerstage koji je donio rijetko viđenu dramu, a našim stazama još jednu prepoznatljivu točku – Evansov zavoj. Ove godine nalazit će se na trasi Shakedowna koji je na rasporedu u petak, 3. rujna.

Ovogodišnje natjecanje trajat će dva dana. U petak će se nakon shakedowna voziti dva brzinska ispita na parkiralištu Termi Tuhelj. Subota donosi još šest brzinaca na području Kumrovca i Zagorskih Sela. Start i cilj održat će se u Muzeju Staro selo. Jubilarni, 10. INA Rally Kumrovec bodovat će se za FIA Prvenstvo Centralnoeuropske zone, Međunarodno Zonsko Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Hrvatske i Otvoreno Prvenstvo Zagreba. Ukupna dužina itinerera iznosi 161,48 km, od čega 76,09 km otpada na brzinske ispite.