Privremeno ukinute carine na uvoz električnih automobila

Privremeno ukinute carine na uvoz električnih automobila

Savjet ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio je danas Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra, nakon inicijative Privredne komore BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Odlukom se do kraja godine ukida carina na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjuje carinska stopa za uvoz hibridnih automobila s dosadašnjih 15 na pet posto”, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Dodaje se da na ovaj način Savjet ministara BiH želi motivisati građane te javni i privatni sektor, na kupovinu i uvoz ove vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja vazduha i bolje zaštite životne sredine, ali i podizanja bezbjednosti u saobraćaju.

“Istovremeno bi zbog porasta uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH trebalo doći do otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, ali i porasta ulaganja u električne punjače, što je još jedan podsticaj ubrzanju realizacije projekta električnih punjača za ovu vrstu vozila, čija je priprema u toku”, navode iz Savjeta ministara BiH.

U saopštenju se dodaje da će uvođenjem značajnih olakšica na uvoz električnih i hibridnih vozila Savjet ministara BiH doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stubova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena.