Škoda Superb Scout 4×4 7DSG

Škoda Superb Scout 4×4 7DSG

Osvježena Škoda Superb treće generacije po prvi put dobila je Scout vezriju. Češka limuzina u ovoj avanturističkoj izvedbi dolazi isključivo kao karavan sa bogatom serijskom opremom, pogonom na sva četiri točka i tri snažna agregata.

previous arrow
next arrow
Slider

Superb Scout dobila je blago dizajnersko osvježenje, a sa njim stigla je i SCOUT izvedba koja svojim robusnim nastupom plijeni poglede i srca. SUPERB SCOUT je derivat SUPERB-a koji je dobio male, ali elegantne dizajnerske promjene.

Novi Superb dobio je novi prednji i zadnji branik koji su produžili automobil za 8 mm. Prednji branik dobio je novi dizajn usisnika za zrak, te nova svjetla za maglu u LED tehnologiji. Kod SCOUT modela ubačen je i element koji imitira brušeni aluminium, te se automobil jasno razlikuje od standardnog modela.

Rešetka hladnjaka blago je izmijenjena i na nju je postavljen nešto deblji okvir. Glavna svjetlosna grupa također je blago redizajnirana, a glavna novost je što su u ponudi kao opcija i LED Matrix svjetla koje je naše testno vozilo posjedovalo. Ujedno su to i prva LED Matrix svjetla koja su ponuđena u nekom ŠKODA modelu. Tokom noćnih putovanja prednja LED Matrix svjetla odlično osvjetljavaju i pri tome ne zasljepljuju vozače automobila ispred vas ili koji vam idu u susret. Ova će svjetla definitivno smanjiti stres i umor vozača.

Zadnji dio dobio je također minimalne promjene, a one se svode na novu grafiku svjetlosne grupe koja je napravljena u LED tehnologiji. Svjetlosnu grupu međusobno povezuje tanka i elegantna hromirana letvica iznad koje stoji natpis ŠKODA. Češki proizvođač na novim modelima uklonio je logo i sada stoji samo ime kompanije.

Unutrašnjostputničke kabine dobila je također blago dizajnersko osvježenje. SUPERB SCOUT dobio je novu instrument tablu kroz koju se cijelom dužinom proteže letvica diskretnog ambijentalnog osvjetljenja. Od jasno vidljivih promjena tu je i nova grafika digitalnog instrumenta i nova generacija infotainment sistema.

ŠKODA je poznata po prostranim putničkim kabinama, a SUPERB SCOUT je u tome Škodin „flagship“. U dobro profilisanim sjedištima udobno se mogu smjestiti i putnici krupnije konstitucije koji ni nakon višesatnih vožnji neće osjetiti umor. Po ponudi prostora za putnike SUPERB SCOUT je debelo zašao u više automobilske segmente, zbog čega mnogi putnici preferiraju vožnju na zadnjoj klupi koja nudi obilje prostora i komfora. To potvrđuju dimenzije automobila: dužina 4.863 mm, širina 1.864 mm, visina 1.486 mm i međuosovinski razmak od 2.8411 mm.

Slobodno možemo reći da im je na raspolaganju više prostora nego u mnogo skupljim premium limuzinama i nećemo pogriješiti ako kažemo da je to na nivou Audija A8, Mercedes S klase ili BMW Serije 7. Ništa manje ne impresionira i prtljažnik čija je osnovna zapremina 660 litara, a preklapanjem zadnje klupe njegov kapacitet povećava se na impresivnih 1.950 litara. Zadnju klupu moguće je asimetrično preklopiti u omjeru 40/60, a u sredini naslona zadnje klupe nalazi se otvor za prevoz dugih predmeta.

SUPERB SCOUT ipak drži fokus na komforu vozača. Njegovo sjedište može se višestruko podešavati, na raspolaganju je masaža leđa, grijanje sjedišta i dvozonski klima uređaj. Putnici na zadnjoj klupi imaju samo mogućnost aktiviranja grijanja sjedišta i podešavanje jedne zone klima uređaja.

Kada je u pitanju kvalitet materijala ŠKODA ne slijedi trend bezočne štednje koja vlada u automobilskoj industriji. Naprotiv, iznenadit ćete se bojnim elementima koji su napravljeni kvalitetno i sa visokim stepenom završne obrade. Brojni ukrasni elementi poput hromiranih okvira i letvica ili drvenih lajsni uljepšavaju putničku kabinu, a tu je i diskretno ambijentalno osvjetljenje čiju boju možete prilagoditi vlastitim željama.

Otvaranjem prednjih vrata na podu ćete vidjeti svjetlosni ŠKODA potpis. Zahvaljujući ovom simpatičnom rješenju više nikad nećete u mraku stati u blato prilikom izlaska iz automobila. Pored vizuelnih dodataka koji uljepšavaju putovanje, tu je i 31 pametno rješenje – Simply Clever. Među njima najviše se ističu veliki pretinci, a između prednjih sjedišta se nalazi i hlađeni pretinac. Tu je i uvlačiva kuka koju pritiskom na taster izvlačite i SUPERB SCOUT spreman je za vuču prikolice težine do 2.200 kg.

Share