Audi A6 Avant E-Tron je novi koncept iz Ingolstadt-a

Audi A6 Avant E-Tron je novi koncept iz Ingolstadt-a

U Ingolstadtu kažu da će produkcijsko izdanje elektropokretanog Audija A6 Avant E-Tron biti spremno 2024. godine, a u verziji sa zadnjim pogonom kapacitet baterija osiguravat će prelazak do 700 kilometara.

S posljednjim konceptnim modelom koji se krije iza naziva A6 Avant E-Tron u Audiju otkrivaju kako će izgledati karavanska verzija električne “Šestice“ koja će u produkcijskoj formi biti spremna 2024. godine, a očekivan je nastavak priče koju je Audi započeo s nedavnim otkrivanjem konceptnog modela A6 Sportback E-Tron.

I karavanski A6 Avant E-Tron zasnovan je na PPE platformi koju su zajedno razvili Audi i Porsche. Mjerama je identičan konceptnom modelu Sportback E-Tron, a u Ingolstadtu tvrde da se produkcijska verzija izvana neće mnogo razlikovati od koncepta čija unutrašnjost još uvijek nije otkrivena.

Zna se da konceptni električni Avant pokreću dva elektromotora koji proizvode više od 470 konjskih snaga i 800 Nm obrtnog momenta koji se raspoređuje na obje osovine, a kapacitet baterija (oko 100 kWh) trebao bi biti dovoljan da A6 Avant E-Tron u verziji bez integralnog pogona s jednim punjenjem može preći do 700 kilometara.

Rano je za specifikacije, ali u Audiju su već najavili da će najsnažnija verzija električnog Avanta koja će se kriti iza oznake RS od 0 do 100 km/h stizati za nešto više od tri sekunde.