Drag utrka svih generacija FIAT 500

Drag utrka svih generacija FIAT 500

Rezultat uopće nije iznenađujući, ali svejedno savršen način za proslavu prekretnice.

Tim Motor1 Italia dostigao je prekretnicu, dosegnuvši 500.000 pretplatnika neposredno pred Božić. Kako bi proslavili ovu prekretnicu, talijanski Motor1 odlučuje oprobati sve generacije Fiata 500 u Drag Race-u. Sve verzije su sa zadnjim motorom, plus novi 500e koji pokreću električni motori.

Naravno svi su hatchback vozila sa troja vrata. Predratni Fiat 500, poznatiji kao Topolino, nije uključen jer je to jedina verzija talijanskog gradskog automobila sa prednjim motorom i pogonom te sumnjamo da je tim uspio pronaći uzorak pogodan za drag trku.

Kao što ste mogli očekivati, najnovija verzija, Fiat 500e EV, tiho dominira trkom. Zanimljivo je, naravno, kako se Fiat Cinquecento drži do treće generacije modela. Imajte na umu da je Cinquecento svoju proizvodnju završio 1998. godine, dok se sljedeći model počeo spuštati sa proizvodnih traka 2007. Sa nekoliko godina razdvajanja, očekivali smo prilično različit rezultat.

Opet, Cinquecento je ovdje bio Sporting model, koji je pokretao najveći motor te generacije, što mu je dalo blagu prednost u odnosu na novijih 500.

Četiri automobila predstavljaju desetljeće vrijedne promjene. Nevjerovatno je kako je 500 evoluirao od malog i sporog (i pomalo bučnog) hečbeka do sada tihog kruzera koji je dovoljno brz za autocestu. Uprkos promjenama, ostao je savršeni predstavnik talijanskog motociklizma – onaj koji je uvođenjem električne verzije postao siguran u budućnost.