Dramatično finale WRC-a: Sebastien Ogier postao je prvak svijeta po sedmi put

Dramatično finale WRC-a: Sebastien Ogier postao je prvak svijeta po sedmi put

Pobjedom u posljednjoj rundi prvenstva Francuzi u Toyoti Sebastien Ogier i Julien Ingrassia uzeli su novi naslov prvaka svijeta. Hyundai je prvak među proizvođačima…

U istoj godini kad je Formula 1 dobila novog sedmerostrukog prvaka, i Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) slavi osvajanje sedme titule prvaka Francuza Sebastiena Ogiera i njegovog suvozača Juliena Ingrassie.

Dvojac u Toyoti Yaris WRC s brojem 17 do novog naslova prvaka stigao je pobjedom na ACI Rallyju Monza, sedmoj i posljednjoj rundi prvenstva čiji je kalendar prilično osakaćen globalnom pandemijom koronavirusa.

ACI Rally Monza upao je naknadno u kalendar iz kojeg je ispalo čak deset relija, a legendarni autodrom u Monzi i njegova okolica ugostili su reli koji je po svemu podsjetio na legendarni Rallye Monte-Carlo. Naime, tijekom četiri dana reli se odvijao po nepredvidljivim i promjenjivim vremenskim uvjetima, pa su se brzinci vozili po mokrom asfaltu, blatu, zaleđenim i zasnježenim cestama, a nerijetko su se svi ti različiti uvjeti izmjenjivali na samo jednom brzincu.

Upravo jedna takva anomalija na cesti uzrokovala je grešku Velšanina Elfyna Evansa, Toyotinog vozača koji je u Italiju došao kao vodeći u prvenstvu. Prebrzo je ušao u jedan zavoj na brzinskom ispitu Gerosa u subotu popopdne, izletio u šumu i oprostio se mogućnošću da postane prvak.

Dotad je bio na trećem mjestu, iza Sebastiena Ogiera i Danija Sorda, a da je ostao na trećem mjestu imao bi dovoljan broj bodova za osvajanje titule. No, sreća mu je okrenula leđa i sljedeću priliku imat će dogodine.

Odmah nakon izlijetanja Evans je pokazao iznimnu fair-play gestu, izašavši na cestu i upozorivši svojeg konkurenta Ogiera na opasan zavoj. Možda ga je tako spasio od izlijetanja i neposredno mu omogućio osvajanja naslova prvaka.

Ogier je do kraja relija vozio oprezno, ali ne i sporo, jer je čak bio najbrži na brzincu u nedjelju ujutro. Na kraju je, nakon četrnaest odvoženih brzinaca (dva su otkazana), pobijedio s 13.9 sekundi prednosti ispred lanjskih prvaka Estonaca Otta Tanaka i Martina Jarveoje (Hyundai). Španjolci Dani Sordo i Carlos del Barrio (Hyundai) završili su na trećem mjestu.

Dvostruko postolje osiguralo je Hyundaiju drugu uzastopnu titulu prvaka među proizvođačima, s malom bodovnom prednošću ispred Toyote. Na taj način svi su zadovoljni – Toyota ima vozačkog i suvozačkog prvaka, a Hyundai je uzeo timsku titulu prvaka. Ogier i Ingrassia prethodno su bili prvaci četiri puta s Volkswagenom i dvaput s Fordom.

Ostali osvajači bodova u top 10 su Esapekka Lappi (Ford Fiesta WRC), Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC), Andreas Mikkelsen (Škoda Fabia Rally2 evo), Oliver Solberg (Škoda Fabia Rally2 evo), Jari Huttunen (Hyundai i20 R5), Mads Ostberg (Citroen C3 R5) i Pontus Tidemand (Škoda Fabia Rally2 evo).

Izvor: quattroruote.hr