Evropa prednjači u prodaji novih električnih vozila

Evropa prednjači u prodaji novih električnih vozila

Evropske države prednjače u prodaji novih električnih vozila (EV) iako Kina slovi kao najveće tržište za električna vozila.
Prema podacima TradingPlatforms.com, 15 evropskih zemalja imalo je najveći udio električnih vozila u prodaji novih putničkih automobila u 2020. godini, a Norveška je imala najveći udio od 75 posto.
Električna vozila postala su popularnija u posljednje vrijeme, čineći 4,2% ukupne svjetske prodaje vozila u 2020. u odnosu na samo 2,5% u 2019. Samo je osam zemalja imalo udio EV od 5 posto ili više u 2019. godini, ali u 2020. godini je 13 zemalja uspjelo preći granicu od 10 posto prodaje novih putničkih vozila.

Norveška prednjači sa čak 74,8% udjela u prodaji novih EV putnički vozila

Norveška prednjači u svim državama sa nevjerovatnih 74,8% udjela u prodaji novih EV putničkih automobila u 2020. Island je drugi sa 45% kao jedina druga država sa udjelom EV-a koji je iznosio više trećina ukupne prodaje novih vozila u 2020. godini.
Prvih 15 zemalja s najvećim udjelom EV u prodaji novih putničkih vozila u 2020. bile su sve evropske. Kina je prva zemlja izvan Evrope koja se našla na llisti sa 6,2%, sa 16. najvećim udjelom na svijetu, iako je najveće tržište EV-a u pogledu jedinične prodaje. Primjetno je da su SAD daleko ispod vodećih država sa samo 2,3 posto udjela.
“EV je imao snažnu 2020. godinu unatoč ekonomskom padu izazvanom pandemijom. Mnoge bogate evropske države učinkovito koriste politike poput oslobađanja od poreza i subvencija kako bi potaknule kupovinu električnih vozila, čineći kontinent robusnim tržištem u nastajanju u neprekidnoj EV industriji”, izjavio je Rex Pascual, urednik na TradingPlatforms.com, komentirajući uspon evropskog EV tržišta.