Kompanija Volvo Cars utrostručit će proizvodni kapacitet u Ghentu

Kompanija Volvo Cars utrostručit će proizvodni kapacitet u Ghentu

Kompanija Volvo Cars utrostručit će proizvodni kapacitet u Ghentu nakon skoka prodaje električnih vozila tokom 2020. godine

Kompanija Volvo Cars utrostručit će kapacitet proizvodnje električnih vozila u svom pogonu u belgijskom gradu Ghent kao odgovor na brzorastuću potražnju za serijom elektrificiranih vozila Recharge.

Povećanje kapaciteta također je odgovor na cjelogodišnje prodajne rezultate koji upućuju na veliki porast potražnje za modelima Recharge. Udio vozila Recharge u cjelogodišnjoj prodaji za 2020. godinu udvostručio se u odnosu na 2019. godinu.

Do 2022. godine kapacitet proizvodnje elektrificiranih vozila u Ghentu povećati će se za više od trostruko i zastupati će približno 60 posto cjelokupnog proizvodnog kapaciteta pogona.

Ghent se trenutno priprema na pokretanje proizvodnje drugog, potpuno električnog modela Volvo na osnovu modularne arhitekture za vozila (CMA). Proizvodnja modela trebala bi početi krajem godine. Pogon već proizvodi model XC40 Recharge, prvi potpuno električni automobil kompanije, kao i verziju plug-in hibrida XC40.

»Naša budućnost jeste električna i korisnici su očigledno veoma zadovoljni našim vozilima Recharge«, rekao je Javier Varela, menadžer oblasti globalnih industrijskih aktivnosti i kvaliteta. »Pogon u Ghentu stvarno utire put našoj globalnoj proizvodnoj mreži u smjeru elektrifikacije serija modela i povećavanja proizvodnog kapaciteta za takve izvedbe.

Kompanija Volvo Cars obavezala se da će postati proizvođač premium električnih vozila i narednih godina namjerava da plasira nekoliko potpuno električnih modela na tržište. Do 2025. godine ima cilj da postigne prodaju u kojoj će 50 posto vozila zastupati potpuno električna vozila, a drugu polovinu hibridi.

Dakle, pogon u Ghentu je prva fabrika u globalnoj proizvodnoj mreži Volvo Cars koja je počela sa proizvodnjom potpuno električnih automobila, a kompanija također planira povećanje proizvodnog kapaciteta za električna vozila i u drugim pogonima u svijetu.

Prošlog mjeseca je kompanija Volvo Cars također obavijestila da će sastavljati elektromotore u proizvodnji pogonskih sklopova u gradskom okrugu Skövde u Švedskoj, kao i da do sredine decenije namjerava uspostaviti isključivo internu proizvodnju elektromotora. Kompanija u narednim godinama za ostvarenje tog cilja namjerava uložiti približno 70 miliona eura, a ujedno mnogo ulaže i u vlastiti interni dizajn i razvoj električnih motora za sljedeću generaciju Volvo Cars.