Mercedes u prvom kvartalu iznenadio prodajom

Mercedes u prvom kvartalu iznenadio prodajom

Mercedes-Benz automobili prodali su 590.999 osobnih automobila (+ 22,3%) u prvom tromjesečju 2021. godine, predvođeni kineskom i američkom maloprodajom, kao i velikom potražnjom za priključnim hibridima i potpuno električnim vozilima

Globalne prodajne brojke Mercedesa za prvi kvartal ove godine pokazuju kako su, barem kod njih, kupci sve skloniji elektrificiranim automobilima, pogotovo u Europi. Mercedes-Benz je od siječnja do ožujka prodao 581.270 automobila (+ 21,8%). S ukupno primljenih više od 50.000 narudžbi, potražnja kupaca i unosi narudžbi ostaju na visokoj razini za novu S-klasu. Štoviše, S-klasa (+ 17,0%), SUV-ovi (+ 54,3%) i E-klasa (+ 23,9%) postigli su u Q1 snažne dvoznamenkaste stope rasta isporuka. Globalna prodaja marke Smart dosegla je 9.729 urbanih mikroautomobila s dvoja i četvero vrata – to je snažan rast od 65,9% zbog velike potražnje u Njemačkoj za potpuno električnim vozilima.

Konkretno čak jedan od četiri prodana automobila Mercedes i Smart na Starom kontinentu elektrificiran, dakle hibridan ili potpuno električan. Globalno, plug-in hibridi i potpuno električni automobili činili su oko 10% ukupne prodaje, s približno 59.000 jedinica, a od toga je više od 16.000 potpuno električnih vozila. EQA, predstavljen u siječnju, bilježi visoki broj narudžbi i upita kupaca. “S oko 20.000 već primljenih narudžbi, povratne informacije kupaca za EQA pružaju obećavajući početak godine u našem Mercedes EQ odjelu”, izjavila je Britta Seeger, članica uprave Daimler AG i Mercedes-Benz AG odgovorna za marketing i prodaju. Prve isporuke EQA-a započele su krajem ožujka.

Uz EQS koji će biti predstavljen 15. travnj, te EQB i EQE, u 2021. će Mercedes kupcima ponuditi paletu od šest potpuno električnih modela. Također će širiti i paletu elektrificiranih vozila, nudeći svojim kupcima ukupno oko 30 priključnih hibridnih varijanti do kraja 2021. godine. Van odjel Mercedes-Benza je u prvom kvartalu prodao znatno više vozila u odnosu na isto razdoblje lani (+ 18,2%). Ukupno je od siječnja do ožujka prodano 76.328 kombija Sprinter, Vito, Vito Tourer i Citan. U Europi su rastu prodaje znatno doprinijeli eSprinter i eVito. S gotovo 1.200 prodanih elektrificiranih kombija u prvom tromjesečju, u istom su razdoblju premašili prošlogodišnji rezultat za oko 150%.

U drugoj polovici ove godine na tržište će doći novi Citan, dok sljedeće godine stiže njegova električna verzija. To će Mercedes Vans učiniti prisutnim s električnim kombijima u svakom segmentu.
Trenutni globalni manjak određenih poluvodičkih komponenti utjecao je na isporuke u prvom tromjesečju i nastavit će utjecati na prodaju i u drugom kvartalu. U Mercedesu kažu kako pomno prate situaciju i u stalnom su kontaktu s dobavljačima.