Renault Clio 1.5 dCi Blue Edition One

Renault Clio 1.5 dCi Blue Edition One

Francuski adut B-segmenta 5. generacije, sa licem Meganea, 1.5 dizelskim motorom i atraktivnom opremom penje se na sami vrh klase.

Prva generacija modela Clio je predstavljena još 1990. Od tada pa sve do ovogodišnjeg izdanja prodan je u gotovo 15 miliona primjeraka. Time je Clio postao jedan od najprodavanijih automobila Grupe Renault širom svijeta i jedan od najuspješnijih automobila u svom segmentu općenito. Četvrta generacija Clia će se idalje proizvoditi al pod nazivom Generation.

U odnosu na prethodnika novi Clio je kraći 12 mm, pa dužina iznosi nešto više od 4 metra. Napravljen je na novoj platformi ali ipak unutrašnjost je prostrana. Masa automobila iznosi 1.277 kilograma, dok kapacitet rezervoara je 39 litara.

Clio stiže s temeljito promjenjenim agregatima, a u ovom  je dizelski 1.5 dci motor koji razvija 115 KS i  260 Nm te je uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Ovaj motor je izuzetno štedljiv te potrošnja na testu van grada je iznosi 3,6 litara dok u gradskim uslovima ne prelazi 4,2 litra. Performanse ovog dizelaša su zanimljive, tako da maksimalna brzina iznosi 197 km/h, dok ubrzanje do 100km/h je 9,9 sekundi.

Interijer Clia odiše novom energijom, što je postignuto lijepim linijama ali svakako i novi digitalni brznomjer te velikim centralnim ekranom veličine 9,3 inča. Novi TFT-ekran veličine je od 7 do 10-inča i može se personalizirati prema željama vozača, a uključivat će i prikaz navigacije.

Uz My Sens možete personilizirati izgled unutrašnjosti Clia, na centralnom displeju mjenjati modove vožnje, Eco, Sport i Confort. Naravno uz promjenu moda mjenja se i osvjetljenje u kabini a boju možete podesiti po vašoj želji. Ispod centralnog ekrana smještena je konzola klimatizacije, koja je jednostavna i elegantno odrađena. Pretinaca ima sasvim dovoljno a u centralnoj konzoli možete i puniti vaš mobilni telefon. Volan lijepo leži u rukama te njegova preciznost zavisi od izabranog moda vožnje. Sjedišta su dizajnerski fino urađena i izuzetno udobna, tako da ukoliko krenete na duže putovanje oduševit ćete se. 

Ako pričamo o gepeku novog Clia on je prostran te je povećan na 391 litru što znači da je najprostraniji u klasi, pa čak i veći od nekih u kompaktnom segmentu.

Nivo buke osjetno je snižen u odnosu na prethodnika, iako je dizelski zvuk motora gotovo ni ne dopire u kabinu, a retrovizori prave malu buku tek iznad 120 km/h.  Kad već pričamo o zvuko treba reći da audio sistem u ovom Cliu potpisuje kompanija Bose, koja ima dugogodišnje iskustvo u audio industriji te je rezultat vrhunsko ozvučenje.

Jedina mana na Cliu jeste preglednost, međutim riješenje je 360 stepeni kamera i kamera za vožnju unazad. Te na kraju cijena, za testni model potrebno je izdvojiti 38.655 KM.

Na ovom linku možete pronaći detaljni cjenovnik  https://www.renault.ba/CountriesData/Bosnia/images/Cjenici/202001/Clio_20200124.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=h0oKk1zq0c4