Električni Audi e-tron GT

Električni Audi e-tron GT

9. februara Audi će zvanično predstaviti serijski e-tron GT, a fotografije su se već pojavile u javnosti. Inače ovaj automobil je u formi koncepta od 2018. godine i promovisan je na sajmu automobila u Los Angeles-u.

Plan Audija je da ovim modjelom budu konkurenti Teslinom Modelu S, a kako se najavljuje proizvodnja će se odvijati u Neckarsulm fabrici u Njemačkoj gdje se inače pravi i Audi R8.

Po nekim informacijama, bazni Audi e-tron GT će vjerovatno imati pogon na zadnje točkove, a autonomija sa baterijama od 79.2 kWh će iznositi oko 400 km. Audi e-tron GT u koncept verziji je dugačak 496 cm, širok 196 cm, visok 138 cm i ima međuosovinsko rastojanje od 290 cm.

Audi je potvrdio da će istovremeno sa regularnom verzijom biti lansirana i top varijanta nazvana RS e-tron GT. RS e-tron GT će biti prvi potpuno električni automobil koji će razviti Audi Sport, pri čemu će se odlikovati aero body paketom (uključujući proširenja blatobrana i agresivni zadnji difuzor), kao i krovom od ugljeničnih vlakana, novim točkovima (do 21 inča), podešavajućim oslanjanjem i karbon-keramičkim kočnicama.

Audi RS e-tron GT će imati pogon na sva četiri točka, dva elektromotora i litijum-jonske baterije od 93.4 kWh, dok će snaga iznositi 600KS (uz overboost funkciju 650KS i 830 Nm). Najavljuje se da će ubrzanje od 0 do 100km/h iznositi 2,8 sekundi, kao i da će najveća brzina biti ograničena na 250 km/h.

Što se tiče autonomije ovog 2.350 kg teškog automobila, pominje se domet od 400 km, kao i podatak da će za punjenje 80% kapaciteta baterija na brzom punjaču biti potrebno oko 20 minuta.

RS e-tron GT bi trebalo da ima cenu od oko 138.000 evra. A koliko će zaista koštati ostaje nam da sačekamo još malo.